Italia ratkoo poliittista kriisiään

Italiassa etsitään ratkaisua hallituskriisiin pääministeri Romano Prodin keskusta-vasemmistolaisen hallituksen saatua torstai-iltana epäluottamuslauseen senaatilta. Presidentti Giorgio Napolitano aloittaa kriisineuvottelut tapaamalla perjantaina iltapäivällä edustajainhuoneen ja senaatin puhemiehet.

Ulkomaat

Presidentti Giorgio Napolitano on aloittanut kriisineuvottelut tapaamalla perjantaina aamupäivällä parlamentin edustajainhuoneen puhemiehen Fausto Bertinottin ja senaatin puhemiehen Franco Marinin.

Oppositiojohtaja Silvio Berlusconi on Prodin hallituksen kaaduttua vaatinut pikaisia parlamenttivaaleja. Presidentti Napolitano tunnustelee kuitenkin mahdollisuutta väliaikaishallitukseen, jotta valmisteilla oleva vaalilaki saataisiin voimaan ennen uusia vaaleja.

Napolitano on varannut neuvotteluille poliittisten johtajien kanssa aikaa viisi päivää eli ensi tiistaihin asti. Vaalilaki karsisi pieniä puolueita parlamentista ja mahdollistaisi nykyistä laajapohjaisemmat hallitukset.

Pääministeri Prodin hallitus jatkaa toistaiseksi toimitusministeristönä, mutta yhtenä mahdollisuutena pidetään, että hän voisi muodostaa seuraavankin poliittisen hallituksen. Jos puolueet eivät kuitenkaan pääse sopuun väliaikaishallituksen kokoonpanosta, presidentin on määrättävä ennenaikaiset vaalit, joissa sovellettaisiin nykyistä vaalilakia.

Pääministeri Prodi jätti myöhään torstai-iltana eronpyynnön Napolitanolle, mutta presidentti kehotti Prodia jatkamaan toistaiseksi.

Italian hallituskriisi puhkesi sen jälkeen, kun pieneen katoliseen Udeur-puolueeseen kuuluva oikeusministeri joutui eroamaan hallituksesta korruptioepäilyjen vuoksi. Udeur epäsi maanantaina tukensa hallitukselta, joka näin menetti niukan enemmistönsä senaatissa.

Prodin keskusta-vasemmistolainen hallitus hävisi torstaina parlamentin ylähuoneen eli senaatin luottamuslauseäänestyksen äänin 156 - 161. Prodin hallitus oli Italian 61. sitten toisen maailmansodan, ja sen kausi kesti 20 kuukautta. AFP, AP, Reuters, DPA, YLE Uutiset