Hollantilainen Heineken ostaa Hartwallin

Brittiläinen panimokonserni Scottish & Newcastle on hyväksynyt tanskalaisen Carlsbergin ja hollantilaisen Heinekenin yhtiöstä tekemän ostotarjouksen. Scottish & Newcastle siirtyy uusille omistajille 7,8 miljardin punnan eli noin 10,5 miljardin euron summalla. Asiasta kertoivat kaupan osapuolet varhain perjantaina.

talous

Kauppaa oli hierottu kuukausia. Viimeksi aiemmin tässä kuussa Scottish & Newcastle hylkäsi Carlsbergin ja Heinekenin ostotarjouksen, jonka suuruus oli noin 9,9 miljardia euroa.

Kaupan myötä Carlsberg ottaa haltuunsa Scottish & Newcastlen osuuden Baltiassa ja Venäjällä toimivasta Baltic Beverages Holdingista sekä yhtiön toiminnot Ranskassa, Kreikassa, Kiinassa ja Vietnamissa. Heineken on puolestaan saamassa brittipanimon toiminnot, Britanniassa, Irlannissa, Belgiassa, Suomessa, Yhdysvalloissa ja Intiassa.

Näin ollen suomalainen Hartwall olisi siirtymässä Heinekenin omistukseen. Hartwallilla on Suomessa noin tuhat työntekijää. Tuotantoa on Lahdessa ja Torniossa.

Scottish & Newcastle on Britannian suurin ja maailman kuudenneksi suurin panimoyhtiö. Suomessa se omistaa Hartwallin, kun taas Sinebrychoff kuuluu Carlsberg-ryhmään. Sinebrychoffilla on Suomessa noin tuhat työntekijää ja tuotantolaitokset Porissa ja Keravalla.

Jättiläiskaupat vaativat vielä EU:n kilpailuviranomaisten hyväksynnän. Yhdistyminen on määrä toteuttaa toisen vuosineljänneksen aikana.

Reuters, AFP, YLE Uutiset