Kansanterveyslaitos varautuu influenssapandemiaan

Kansanterveyslaitos on päättänyt hankkia influenssarokotetta koko väestön rokottamista varten. Rokotteen hankkiminen kuuluu Suomen kansalliseen varautumiseen influenssapandemiaan.

Kotimaa

Pandemiaa eli erittäin laajalle levinnyttä kulkutautia edeltävä rokote on suunniteltu annettavaksi koko väestölle, jos nykyisin linnuissa leviävä H5N1-influenssavirus muuttuu ihmisestä toiseen helposti leviäväksi ja aiheuttaa pandemian.

Rokotuksia pidetään parhaana keinona torjua influenssapandemian aiheuttamia kuolemantapauksia ja vakavia sairastumisia. Nyt hankittavan rokotteen uskotaan antavan ainakin osittaisen suojan mahdollisesti syntyvää H5N1-tyypin pandemiavirusta vastaan.

5,2 miljoonaa annosta H5N1-influenssarokotetta hankitaan GlaxoSmithKline-lääkeyhtiöltä. Kauppahinta on 36,4 miljoonaa euroa. Eduskunta on myöntänyt varat rokotteiden hankkimiseen viime vuoden lisäbudjetissa. Rokotteet toimitetaan Suomeen kevään tai kesän aikana.

Vuonna 2006 Kansanterveyslaitos tilasi hollantilaisvalmistajalta mallirokotteen, jota ei koskaan kuitenkaan saatu Suomeen valmistajan toimitusvaikeuksien vuoksi.

Lähteet: YLE Uutiset