Lehti: Netti lisännyt kunnianloukkausilmoituksia

Kunnianloukkauksista on tehty ennätysmäärä rikosilmoituksia, kertoo Salon Seudun Sanomat. Poliisille tehtiin viime vuonna liki 3 600 rikosilmoitusta kunnian tai yksityisyyden loukkaamisesta.

Kotimaa

Ilmoitusten määrä on lisääntynyt vuoden 2000 luvuista runsaalla tuhannella. Kasvun syynä pidetään internetin keskustelupalstoja, joille on helppo kirjoittaa ilkeyksiä tai lähettää luvatta otettuja kuvia. Poliisi tutkii juttuja kuitenkin vasta, jos niiden takaa löytyy todellinen tarkoitus loukata tai kiusata.

Internetissä tapahtuneista kunnianloukkauksista on langetettu Suomessa tuntuvia tuomioita. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi vuosi sitten helsinkiläismiehen törkeästä kunnianloukkauksesta yli 12 000 euron korvauksiin. Internetin käyttäjiä varten on luotu ohjeet, jotka tunnetaan Suomessa nimellä Netiketti: - Älä esitä verkossa toisesta valheellista tietoa tai vihjausta, joka voisi aiheuttaa vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa loukatulle. Toisin sanoen: älä laita verkkosivuille herjaavaa aineistoa tai mitään muutakaan sellaista, jota et muussa yhteydessä olisi valmis esittämään - ja kestämään myös siitä aiheutuvat seuraukset. - Älä koskaan esitä toisen yksityiselämästä sellaista tietoa, vihjausta tai kuvaa, joka saattaisi aiheuttaa vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa. - Verkkosivujen tekijä on aina itse vastuussa sivujensa sisällöstä ja lainmukaisuudesta. YLE Uutiset Netiketti verkossa (siirryt toiseen palveluun)