1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ympäristövaatimukset asettavat uusia haasteita kirjankustannusalalle

Kirjojen painamisen ekologisuuteen kiinnitetään vastaisuudessa yhä enemmän huomiota. Otavan kirjapainon toimitusjohtaja Matti Uutun mukaan kirjapainon asiakkaat ovat tähän mennessä esittäneet ympäristöön liittyviä vaatimuksia hyvin vähän.

kulttuuri

Joitakin erillisiä projekteja on tehty, jos esimerkiksi kirjan aihe on liittynyt ympäristöaiheeseen.

Matti Uuttu sanoo, että suomalaisilla julkaisijoilla on vankka luottamus paperi- ja painoteollisuuden osaamiseen. Hidasta muutosta on kuitenkin tapahtumassa.

- Viimeisen puolen vuoden aikana ympäristöaiheisiin liittyviä kyselyitä on tullut enemmän.

Matti Uuttu arvelee, että suuret kustantamot ovat kiinnostuneimpia ekologisuudesta.

Esimerkiksi Joutsenmerkin asettamat erityisvaatimukset nostavat kirjojen painokustannuksia. Kohonneet kustannukset ovatkin usein esteenä, kun pienet julkaisijat tekevät ratkaisuja eri vaihtoehtojen välillä.

Kirja on ekologinen hiilivarasto

Otavan kirjapaino kehittää myös itse omia tuotantotapojaan. Painotalo on saanut Keski-Suomen ympäristökeskuksen myöntämän diplomin.

- Se on yksi virstanpylväs, kun painotalo etenee ISO-standardin mukaiseen ympäristöjärjestelmään. Meilläkin on tänä vuonna tavoitteena muuttaa meidän toimintajärjestelmät vastaamaan kansainvälistä standardia, Uuttu kertoo.

Ympäristöasioita teoksissaan käsitellyt kirjailija Risto Isomäki näkee kirjatuotannossa myös myönteisiä puolia. Risto Isomäki pohtii kirjan ekologisuutta kahden erilaisen paperituotteen kannalta.

- Esimerkiksi sanomalehdet eivät ole hirveän säilyviä. Kaatopaikalle päätynyt sanomalehtipaperi hajoaa hiilidioksidiksi tai jopa metaaniksi, joka on huonoin vaihtoehto. Sen sijaan kirjoihin varastoitunut paperi on parhaimmillaan pois ilmakehästä hyvinkin pitkään. Kirjahyllyissä olevat kirjat siis varastoivat hiiltä, Isomäki kiteyttää.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi