1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Eduskunnan ison remontin ensi vaihe valmistui

Eduskuntatalon mittavan remontin ensimmäinen vaihe on saatu päätökseen. Uusitut keittiö- ja kahvilatilat otetaan käyttöön tällä viikolla. Edessä on kuitenkin vielä vuosia kestävä peruskorjaus. Museovirasto peräänkuuluttaa jatkossa perusteellisempaa suunnittelua 77-vuotiaan eduskuntatalon remontissa.

kulttuuri

Arkkitehti J.S. Sirenin suunnittelema eduskuntatalo oli ja on esimerkki 30-luvun huippuarkkitehtuurista. Aika on kuitenkin tehnyt tehtävänsä ja seuraavien 7-8 vuoden aikana monumentti peruskorjataan.

Korjauslistalla ovat muun muassa putket ja viemäröinti, lisäksi rautapuitteiset ikkunat ja kattorakenteet. Lisäksi kansanedustajat saavat työhuoneisiinsa uutuutena ilmastoinnin.

Eduskunnan apulaistiedotuspäällikkö Rainer Hindsberg arvelee, etteivät kansanedustajat joudu talon ulkopuolelle evakkoon remontin takia.

Jättiremontin ensimmäinen vaihe eli keittiö- ja kahvilatilat on juuri saatu valmiiksi. Keittiössä kiiltää teräs, kahvilan tiskeillä vaalea kivi.

Peruskorjausta valvoo Museovirasto. Remontin seuraavat vaiheet pitäisi sen mielestä suunnitella paremmin kuin nyt valmistuneessa keittiöremontissa.

Museoviraston intendentti Tommi Lindh sanoo, että suojelukohteiden arvokkaiden sisätilojen suunnittelu on niin, ettei voida ihan normaalitasoisilla rakennuslupa- tai työpiirustustasoisilla kuvilla suunnitella, vaan edellyttää tarkempaa paneutumista.

Peruskorjaus maksaa arviolta jopa 150 miljoonaa euroa. Säästäväisyyttä peräänkuuluttanut eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) lupaakin veronmaksajille seurata rakennusalan suhdanteita remontin edetessä.

Eduskuntatalon tuttu ulkomuoto ei muutu peruskorjauksessa mitenkään. Kansalaisille remontti näkynee selkeimmin, kun vinksallaan olevat etuportaat aikanaan korjataan.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi