Levy-yhtiöt kiistävät sopimukset uuden vertaisverkkopalvelun kanssa

Maailman suurimmat levy-yhtiöt ovat kiistäneet tehneensä sopimuksia uuden Qtrax-vertaisverkkopalvelun kanssa musiikin ilmaisesta jakamisesta. Äskettäin lanseerattu Qtrax ilmoitti tarjoavansa käyttäjillen jopa 30 miljoonaa kappaletta ilmaiseksi. Warner, EMI, Sony BMG ja Universal ilmoittivat kuitenkin, etteivät ne ole antaneet lupaa musiikkinsa jakeluun.

Qtrax ilmoitti viime viikolla, että se on tehnyt sopimukset suurimpien levy-yhtiöiden kanssa niiden musiikin jakamisesta palvelussaan. Uuden yrityksen mukaan sen palvelun kautta olisi pystynyt lataamaan ilmaiseksi musiikkia isoimmilta levy-yhtiöiltä, joiden osuus edustaa noin 75 prosenttia musiikkimyynnistä. Qtrax rahoittaa toimintaansa mainoksilla, joista saaduilla varoilla maksetaan korvaukset levy-yhtiöille.

Maanantaina suurista levy-yhtiöistä ainakin Sony BMG ja Warner ilmoittivat julkisesti, etteivät ne ole antaneet lupaa Qtraxille musiikkinsa ilmaisesta jakelusta. Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan yrityksellä oli aiemmin sopimukset EMIn, Sony BMG:n ja Warnerin kanssa, mutta se koski vain sen testausvaihetta eikä enää uutta mainoksilla rahoitettavaa versiota.

Qtraxin mukaan se neuvottelee Warnerin kanssa edelleen sopimuksen lopullisesta sinetöimisestä. Myös muiden yhtiöiden kanssa sopimukset ovat muodollisuuksia vaille valmiita.

Qtrax ei ole ensimmäinen musiikkipalvelun tarjoaja, joka joutuu kahnauksiin suurten levy-yhtiöiden kanssa. Esimerkiksi syyskuussa lanseeratulla SpiralFrog-latauspalvelulla on ollut vaikeuksia saada sopimusta musiikin jakelusta suurten levy-yhtiöiden kanssa Universal Musicia lukuunottamatta.