1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lehti: Nobel-palkittu kirjailija Pamuk aiottiin murhata

Turkissa on paljastunut suunnitelma murhata Nobel-palkittu kirjailija Orhan Pamuk, kirjoittaa Guardian-lehti.

Ulkomaat

Maan poliisi on pidättänyt tutkinnan yhteydessä 13 ihmistä, heidän joukossaan entisiä armeijan upseereita ja äärinationalistinen lakimies Kemal Kerinçsiz. Kerinçsiz on ollut näkyvässä roolissa turkkilaisuuden loukkaamisesta syytettyjen kirjailijoiden ja journalistien ajojahdissa. Syytenimikettä ei vielä tiedetä, tutkinta on salainen.

Ennen toissavuotista Nobel-palkintoa Orhan Pamukia syytettiin turkkilaisuuden halventamisesta, koska hän käsitteli kirjoissaan mm. armenialaisten kansanmurhaa.

Turkkilaisten tiedotusvälineiden mukaan murha olisi ollut osa epäjärjestyksen luomiseen tarkoitettua suunnitelmaa, jonka piti johtaa sotilasvallankaappaukseen ensi vuonna. Tiedotusvälineiden mukaan tutkinta on paljastanut ryhmän jäsenten yhteyksiä iskuihin, joista on aiemmin syytetty separatisteja tai islamistiryhmittymiä.

Pidätykset saattavat johtaa laajempaan armeijaan ja lainkäyttäjiin kohdistuvaan tutkintaan.

Samankaltaisia eliitin jäsenten muodostamia ryhmiä on aina ollut olemassa, mutta heitä ei ole asetettu syytteeseen, sanoo lehden haastattelema turkkilaisen sananvapausjärjestön Istanbul's Free Expression Initiativen edustaja Sanar Yurdatapan.

Hän kiittelee nyt aloitettua tutkimusta, mutta suhtautuu siihen varovaisesti. Hänen mukaansa tapaukseen on yhdistetty armeijan korkea-arvoisia hahmoja, eikä tapauksen päätyminen oikeussaliin ole vielä varmaa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi