John McCain voitti republikaanien esivaalit Floridassa

Yhdysvalloissa senaattori John McCain on voittanut Floridan esivaalin republikaanien presidenttiehdokkuustaistossa. McCain sai 36 prosentin osuuden äänistä. Ex-kuvernööri Mitt Romney jää toiseksi 31 prosentin kannatuksellaan. Äänistä on laskettu 97 prosenttia.

Ulkomaat

Mike Huckabee ja Rudy Giuliani putosivat kaksikon kyydistä. New Yorkin entinen pormestari Giuliani jätti kampanjassaan ensimmäiset esivaalit huomiotta ja keskittyi Floridaan, mutta strategia epäonnistui: hän sai vain 15 prosenttia äänistä. Giuliani luopunee ehdokkuustaistosta ja antaa tukensa McCainille. Huckabee puolestaan aikoo jatkaa.

Vain republikaanisen puolueen rekisteröityneet kannattajat saivat äänestää Floridan esivaalissa. McCainin menestys todistaa, että puolueen ydinkannattajat hyväksyvät hänet ehdokkaakseen. Mitt Romney on jo onnitellut McCainia voitosta Floridassa.

Floridassa jaetaan tähän mennessä suurin määrä valitsijamiehiä presidenttiehdokkaasta päättävään republikaanien puoluekokoukseen, 57. Ensi viikon "supertiistaina" valitsijamiehiä on jaossa yli tuhat. Floridan voiton myötä McCainilla on ensi viikolla etulyöntiasema kilpailijoihinsa.

Demokraattien esivaalin Floridassa voitti Hillary Clinton. Osavaltion valitsijamiehiä ei kuitenkaan huomioida demokraattien puoluekokouksessa rangaistuksena siitä, että Florida aikaisti esivaalejaan. Clinton on vaatinut Floridan ja saman kohtalon kokeneen Michiganin valitsijamiesten aseman palauttamista. Clinton voitti myös Michiganissa.

Ovensuunkyselyjen mukaan molempien puolueiden äänestäjiä kiinnosti erityisesti talous. Eläkeläisten suosimassa Floridassa äänestäjät ovat poikkeuksellisen vanhoja.

AP, DPA, YLE Uutiset

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus