Australia pyytää aboriginaaleiltaan syrjintää anteeksi

Australia aikoo pyytää ensimmäistä kertaa anteeksi maan alkuperäisasukkailta näiden kokemaa huonoa kohtelua. Australian noin 20 miljoonasta asukaasta aboriginaaleja on noin 450 000.

Ulkomaat

Aboriginaalit ovat etnisistä ryhmistä kaikkein heikoimmassa asemassa ja köyhimpiä. Työttömyys, lukutaidottomuus ja vankilakierre ovat heidän jokapäiväisiä ongelmia. Heidän eliniänodotteensa on 17 vuotta alhaisempi kuin muulla väestöllä.

Heitä syrjittiin vielä 1970-luvulle saakka täysin avoimesti.

Erityisen häpeällistä Australialle on se, että jopa satatuhatta aboriginaalien ja valkoihoisten jälkeläistä on otettu aboriginaaleilta pois 1900-luvulla. Käytäntöä perusteltiin lailla, jonka mukaan lasten vieminen aboriginaaleilta olisi lasten kannalta inhimillistä. Sittemmin laki on myönnetty rasistiseksi.

Perheiltään ryöstettyjä lapsia on kutsuttu Australiassa "varastetuksi sukupolveksi". Lapsilla on todettu usein vakavia psykologisia vaurioita, jotka ovat johtuneet oman perheen ja kulttuurin menettämisestä.

Anteeksipyynnöllä Australian uusi työväenpuolueen johtama hallitus myöntää ensimmäisen kerran, että maan alkuperäisväestöä aboriginaaleja on kohdeltu kaltoin. Julkisen anteeksipyynnön seremonia on määrä pitää helmikuun 13. päivänä.

Lähteet: AP