1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Finlandia-palkinnon voittosumma kasvaa

Finlandia-palkintojen voittosumma nousee tänä vuonna 30 000 euroon aiemmasta 26 000 eurosta. Lisäksi Finlandia-ehdokkaiden julkistamispäivämääriä aikaistetaan ja järjestystä muutetaan.

Tieto-Finlandia-ehdokkaat kerrotaan tänä vuonna ensimmäisenä 4. marraskuuta, Finlandia-Junior-ehdokkaat 6. marraskuuta ja kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat 13. marraskuuta. Varsinaiset voittajat julkistetaan samassa järjestyksessä 20. marraskuuta, 27. marraskuuta ja 4. joulukuuta.

Suomen kustannusyhdistyksen mukaan muutoksilla halutaan palvella paremmin niin yleisöä, kirjakauppoja kuin mediaakin.

- Vuoden loppupuolelle pakkautuu monia palkintoja ja tapahtumia, joten päätimme helpottaa aikataulua. Lisäksi joskus on käynyt esimerkiksi Tieto-Finlandian kohdalla niin, että voittajateoksen painos on loppunut joulun alla, kun kysyntä on kasvanut. Haluamme siis helpottaa tällä myös saatavuutta, selvittää Suomen kustannusyhdistyksen puheenjohtaja Veli-Pekka Elonen.

Elosen mukaan uudistusten taustalla on myös se, että Suomen kustannusyhdistys täyttää tänä vuonna 150 vuotta ja Finlandia-palkinto juhlii 25-vuotistaivaltaan.

- Haluamme kehittää palkintokokonaisuutta entisestään. Edellisen kerran palkintosumma muuttui, kun markka vaihtui euroon, Elonen muistelee.