1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Giuliani jättäytyi odotetusti presidenttikilvasta

Republikaanisen puolueen presidenttiehdokkaan paikasta kamppaillut New Yorkin entinen pormestari Rudy Giuliani on odotetusti kertonut jättäytyvänsä pois ehdokaskilvasta. Giuliani ilmoitti samalla kannattavansa Arizonan senaattoria John McCainia republikaanien presidenttiehdokkaaksi.

Giuliani antoi virallisen ilmoituksen päätöksestään Kaliforniassa juuri ennen republikaanien presidenttiehdokkaiden väittelyä.

Giulianin päätös oli odotettu hänen kärsittyään tappion Floridassa käydyissä esivaaleissa. Giuliani jätti kampanjassaan aiemmat esivaalit huomiotta ja keskittyi Floridaan, mutta strategia epäonnistui: hän sai vain 15 prosenttia äänistä.

Floridan esivaalivoiton vei John McCain 36 prosentin kannatuksella ja toiseksi tulii Massachusettsin entinen kuvernööri Mitt Romney. Giuliani sijoittui esivaalissa kolmanneksi, ja neljänneksi eniten ääniä, 14 prosenttia, sai Arkansasin entinen kuvernööri Mike Huckabee. Huckabee aikoo jatkaa ehdokaskilvassa.

Aiemmin keskiviikkona demokraattien John Edwards ilmoitti jättäytyvänsä pois puolueen vaalikamppailusta. Edwards ei suostunut asettautumaan kummankaan kärkiehdokkaan, New Yorkin senaattorin Hillary Clintonin tai Illinoisin senaattorin Barack Obaman tueksi, mutta sanoi uskovansa, että seuraava presidentti tulee demokraattisesta puolueesta.