1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Merkurius paljasti salatut kasvonsa Nasan luotaimelle

Merkuriuksen tässä kuussa ohittanut avaruusluotain on lähettänyt Maahan ennen näkemättömiä kuvia planeetan pinnasta. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Messenger-luotaimen ottamissa kuvissa näkyy outoja geologisia pinnanmuotoja alueella, joita ei ole aiemmin tutkittu.

Ulkomaat

Tutkijoita on kummastuttanut etenkin kuva suuresta kraatterista, josta erkanee ulospäin säteittäisiä ohuita harjanteita. "Hämähäkiksi" nimetty muodostelma on ensiarvioissa tulkittu muinaisen tulivuoren jäänteeksi.

Messengerin lähettämissä kuvissa on tutkijoiden mukaan nähtävissä muitakin merkkejä siitä, että Merkuriuksen pinnalla on ennen ollut vulkaanista toimintaa.

Ryppyjen kaltaisten harjanteiden on arvioitu tukevan näkemystä, että planeetta kutistuu hiljalleen sen ytimen viilentyessä.

Nasan luotaimen tekemä Merkuriuksen ohilento on ensimmäinen yli 30 vuoteen. Edellisen kerran Merkuriuksen ohittivat yhdysvaltalaiset Mariner-luotaimet 1970-luvun puolivälissä. Tuolloin piskuisen planeetan pinnasta kartoitettiin 45 prosenttia. Messengerin ottamat yli tuhat kuvaa toivat näkyviin kolmanneksen lisää.

Messengerin on määrä lentää Merkuriuksen ohi vielä kahdesti, ensi lokakuussa ja ensi vuoden syyskuussa. Vuonna 2011 se asettuu planeetan kiertoradalle.

Merkurius on aurinkokunnan pienin planeetta, läpimitaltaan vain noin kolmannes Maasta. Se kiertää lähimpänä Aurinkoa, minkä tähden planeettaa on ollut vaikea havainnoida Maasta.

AP, Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi