Kaapeliviat haittaavat nettiyhteyksiä Egyptissä ja Aasiassa

Kahden merenalaisen kaapelin katkeaminen on haitannut internet-liikennettä Egyptissä, Persianlahdella ja osissa Aasiaa. Egyptissä alle puolet interenet-yhteyksistä on toiminut päivän aikana. Myös Intiassa yritykset ovat olleet suurissa vaikeuksissa, kun puolet maan nettiyhteyksistä on kärsinyt häiriöistä.

Ulkomaat

Kaapelit katkesivat meren alla Egyptin rannikon tuntumassa toistaiseksi tuntemattomasta syystä. Vielä ei tiedetä onko Egyptissä riehuvalla myrskyllä yhteyttä kaapelien katkeamiseen. Myrsky on pakottanut Egyptin sulkemaan Suezin kanavan pohjoisen sisäänkäynnin.

Egyptin viranomaiset arvioivat, että 75 prosenttia yhteyksistä saadaan toimimaan kahden vuorokauden kuluessa. Vahingon korjaaminen vie kuitenkin viikon.

Nykyaikaiset telejärjestelmät kärsivät toistaiseksi suurimmat häiriöt vuonna 2006, kun voimakas maanjäristys katkaisi yhdeksän maanalaista kaapelia Taiwanin ja Filippiinien välillä. Tuolloin vahinkojen korjaamiseen meni 49 päivää.

Kansainvälisiä kaapeliyhteyksiä valvovan komitean ICPC:n mukaan 95 prosenttia valtameret ylittävästä tele- ja dataliikenteestä kulkee merenalaisia kaapeleita pitkin. Loput kulkee satelliittien kautta. ICPC on kehottanut maailman hallituksia pohtimaan entistä tarkemmin merenalaisten kaapeleiden strategista merkitystä.

Lähteet: Reuters, AP