EU:n uusi postidirektiivi huolestuttaa alan työntekijöitä

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on koolla talvipäivillä Vaasassa. Päivien pääpuheenaiheena on tällä viikolla hyväksytty direktiivi joka avaa postialan kilpailulle ensi vuoden alusta. PAU pitää torstaina hyväksyttyä direktiiviä vaarana suomalaiselle postitoiminnalle.

Kotimaa

Postialan työntekijäjärjestö on huolissaan EU:n uuden postidirektiivin vaikutuksista ja pelkää sen aiheuttavan alueellista epätasa-arvoa.

Talvipäivät tuovat viikonlopuksi Vaasaan lähes 600 Itella-konsernin työntekijää.

PAU huolestui postidirektiivistä Järjestön mukaan uutta direktiiviä voidaan pahimmillaan lukea niin, että Suomella ei enää ole oikeutta vaatia kaikilta toimiluvan haltijoilta jakelua viitenä päivänä viikossa. Europarlamentti vahvisti torstaina direktiivin, joka vapauttaa kaikkien postipalvelujen kilpailun EU-alueella vuonna 2011. Järjestön mielestä tämä voi johtaa epäterveeseen kilpailuun. Lisäksi vaarana on heikommin kannattavien alueiden eli syrjäseutujen rahoituksen vaarantuminen. Haja-asutusalueiden postipalveluita on tähän asti rahoitettu etelän jakelusta saaduilla tuloilla. Itellan konsernijohtaja Jukka Alho totesi torstaina, että Itella tulee jatkossakin huolehtimaan postipalvelujen saatavuudesta koko maassa. Postidirektiivi antaa hänen mukaansa erilaisia keinoja järjestää palvelujen rahoitus. Järjestö pelkää, että Suomessa joudutaan tilanteeseen, jossa postimaksut ovat erilaiset eri puolilla maata. PAU vaatiikin Suomen erityisolosuhteiden huomioimista, mikäli postitoimintaa avataan lisää kilpailulle. YLE Uutiset