1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

80-vuotias Mikki Hiiri aloitti uransa piirroselokuvien velikultana

Maailman tunnetuin pallokorva, Mikki Hiiri, viettää juhlavuottaan. 80 vuoden ikään ehtinyttä piirroshahmoa julhlitaan näyttelyllä Päivälehden museossa Helsingissä. Mikin hahmo on heijastellut amerikkalaisen yhteiskunnan murroksia ja kasvanut lamakauden hampparista periamerikkalaisuuden ikoniksi.

kulttuuri

Näyttelyssä ratkotaan salaperäistä jalokiviryöstöä Mikki Hiiren seurassa ja kurkistetaan muun muassa Mikin kotiin, Ankkalinnan poliisiasemalle ja Ankkalinnan kaduille.

Samalla tuodaan esille myös Mikin varhaishistoriaa, kertoo sarjakuvatuntija Antti Hulkkonen.

- Mikki Hiiri lähti 80 vuotta sitten maatilalta liikkeelle hyvinkin hiirimäisenä hahmona. Lama-ajan myötä Mikki siirtyi kaupunkiin ja rupesi tekemään arkisia hommia, vaihtoi työpaikkaa koko ajan ja kärsi rahapulasta. Mikin nykyinen, varsin mukava elintaso on hankittu kovalla työllä. Hän edustaa amerikkalaista self made man -ihannetta, Hulkkonen kuvailee. Hilpeästä velmusta rehdiksi sankariksi

Sarjakuviin Mikki pääsi 1930-luvulla. Kuuluisin Mikki-piirtäjä oli amerikkalainen Paul Murry.

Hänen kynänsä kynä piirsi 40 vuoden ajan tarinoita mestarisalapoliisista selvittämässä roistojen konnankoukkuja avustajiensa Hessun ja Pluton kera. Mikin vastustajia ovat muun muassa Mustakaapu, Musta Pekka, Sikari-Sakari ja Viiksi-Vallu. Mikki auttoi nostamaan Yhdysvallat lamasta Ulkomailla Mikki on Akua suositumpi varsinkin piirroselokuvien tähtenä. Suomessa Mikki Hiiri ei ole yltänyt Aku Ankka -hahmon veroiseen suosioon. Aku Ankka -lehden päätoimittajana koko 1980-luvun toiminut Kirsti Toppari arvelee tietävänsä, miksi Mikistä ei Suomessa ole vastusta Akulle:

- Ihmisiä harmittaa se, että Mikki on liian fiksu. Aku Ankka on väärentämättömän hölmö, Toppari sanoo.

Topparin mukaan Mikki Hiiri auttoi Yhdysvaltoja nousemaan suuren lamakauden kurimuksesta 1930-luvulla.

- Väitetään, että Yhdysvaltain leluteollisuus selvisi pula-ajasta yksinomaan Mikin ansiosta. Mikistä tehtiin lelujen lisäksi vaikka mitä: kuppeja, astioita ja taideteoksia. Mikki oli Yhdysvalloissa todella hallitseva hahmo, kuvailee Toppari.

Mikki Hiiri 80 vuotta

  • etsivä löytää -juhlanäyttely on esillä Päivälehden museossa Ludviginkadulla Helsingissä. Näyttely on avoinna 26. lokakuuta saakka.

Mikki Hiiren virallista syntymäpäivää vietetään 18. marraskuuta. Tuolloin on kulunut 80 vuotta siitä, kun Mikki aloitti maailmanvalloituksensa. Neuvokkaan hiiren tarina alkoi vuonna 1928 Höyrylaiva Ville -piirroselokuvassa. Se oli ensimmäinen piirretty elokuva, johon oli lisätty ääni.

Aluksi Mikki oli hilpeä veikko, joka lauloi, tanssi ja keksi kepposia. Sittemmin hän tasaantui ja muuttui herrasmiehesmäiseksi sankariksi, joka usein selvittää rikoksia ja seikkailee. Sankari-Mikki on tuttu eteniin sarjakuvista.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi