1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Runeberg-palkinto annettiin Hannele Mikaela Taivassalolle

Tämänvuotisen Runeberg-palkinnon on saanut Hannele Mikaela Taivassalo. Hänet palkittiin romaanistaan Fem knivar hade Andrej Krapl. Taivassalo on tuntematon suurelle yleisölle, mutta suomenruotsalaisessa lehdistössä hänen romaaninsa on ollut paljon esillä ja saanut kiittävät arvostelut.

kulttuuri

Fem knivar hade Andrei Krapl on naisen kehityskertomus miesten hallitsemassa maailmassa. Romaani sijoittuu pohjalaiseen tuppukylään, jossa teini-ikäinen Alisa tekee matkaa äitinsä luota isoon maailmaan. Kirja vilisee vaivihkaisia viittauksia muun muassa Liisa Ihmemaassa -klassikkoon, Raamattuun ja Danten Jumalaiseen näytelmään. Alisan matkassa ihmemaahan on myös kauhuromanttisia piirteitä: synkkiä metsiä, unia ja valvetiloja. Taivassalo luo taidokkaalla kielellään maailman, joka on tämä tässä savivellisine jalkapallokenttineen ja samalla paikka, joka on vaarallinen ja pelottavan kiehtova 16-vuotiaalle tytölle. Tyttö on saalis, ja metsästäjä on keski-ikäistä vanhempi, rasvainen, nuotin vierestä viheltävä mies. Koskaan ei voi palata, sillä kääntyminenkin takaisin sinne, josta juuri on tullut, on uuden tien kulkemista. Tämä on yksi ajatuksista, jotka kulkevat läpi Taivassalon romaanin. 34-vuotias Hannele Mikaela Taivassalo on kotoisin Kruunupyystä ja asuu nykyisin Helsingissä. Fem knivar hade Andrej Krapl on Taivassalon kolmas teos. Hän on kirjoittanut myös lastenkirjan Sagan om prinsessan Bulleribång (2006) ja novellikokoelman Kärlek kärlek

  • hurra hurra (2005). Runeberg-palkinto on jaettu nyt 22 kertaa Runeberg-palkinto jaetaan vuosittain Runebergin päivänä Porvoossa, jossa kansallisrunoilija asui 40 viimeistä vuottaan. Aiemmin palkinnon ovat saaaneet muun muassa Lars Sund, Mari Mörö, Risto Ahti, Ranya ElRamly ja Sanna Ravi. Palkinnon arvo on 10 000 euroa. Vuonna 1986 perustettu palkinto on sanomalehti Uusimaan, Suomen Kirjailijaliiton ja Suomen Arvostelijain Liiton yhtyeinen tunnustus. Taustayhteisöiksi ovat myöhemmin liittyneet myös Finlands Svenska Författareförening ja Porvoon kaupunki. Tämänvuotisesta palkinnosaajasta päättivät kirjailija Hannu Niklander, lehtipäällikkö Henrik Othman ja puheenjohtajana toiminut suomentaja Hannimari Heino. YLE Uutiset, Nadja Nowak (YLE Kulttuuri)

Lähteet: Lue lisää Runeberg-palkinnosta sanomalehti Uusimaan verkkosivuilta

Lue seuraavaksi