1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kansainvälinen Eeva Joenpelto -palkinto lopetetaan

Kaunokirjallisuuden kansainvälinen Eeva Joenpelto -palkinto lopetetaan. Lohjan kaupunki on päättänyt lopettaa joka kolmas vuosi jaetun palkinnon, koska se ei ole tuonut kaupungille toivottua näkyvyyttä.

Viimeinen Eeva Joenpelto -palkinto myönnettiin vuonna 2004, joka on myös Lohja-sarjasta tunnetun kirjailijan kuolinvuosi. Lohjan kaupungin sivistysjohtajan Simo Juvan mukaan päätös luopua arvostetusta palkinnosta ei ollut helppo. Palkintoa varten 1980-luvulla annetut rahat on kuitenkin käytetty loppuun, eikä kansainvälisen kulttuuripalkinnon myöntäminen ole kaupungin nykyjohdon mukaan keskisuuren kaupungin asia. Eeva Joenpelto -kirjallisuuspalkinnon arvo oli 13 000 euroa. Se jaettiin kaikkiaan kuusi kertaa. Sivistysjohtaja Juvan mukaan jokainen palkinto vei oheistilaisuuksineen 30 000 euroa sitä varten perustetusta rahastosta. Lohjan sivistyslautakunnan maanantainen päätös vaatii vielä kaupunginvaltuuston vahvistuksen. Juvan mukaan vahvistus on kuitenkin vain muodollinen. "Joenpellon perinteen vaaliminen ei lopu" Sivistysjohtaja Juvan mukaan sivistyslautakunnan maanantaisessa kokouksessa päätettiin, että Joenpellon kirjallista perinnettä ja kirjallisuutta tuetaan jatkossakin. Palkinnonjaon yhteydessä järjestetyistä Eeva Joenpelto -seminaareista aiotaan tehdä toinen Lohjan kesän päätapahtumista Lohjan tenoripäivien rinnalle. Juvan mukaan kesäseminaarit järjestetään tulevaisuudessa vähintään joka toinen vuosi. Lohjan kaupunki on myös suunnitellut kaupungin kulttuuripalkinnon painottamista musiikin ohella kirjallisuuteen. Juva vihjaa myös, että viime vuonna järjestetty hyvin menestynyt turistimatka Joenpellon maisemiin voi saada jatkoa. Eeva Joenpelto tunnettiin parhaiten huippusuositusta Lohja-sarjastaan. Hänen nimeään kantava palkinto ehdittiin myöntää kuusi kertaa.

Ensimmäisen, vuonna 1988 myönnetyn palkinnon sai virolainen kirjailija Jaan Kross. Viimeinen palkinto myönnettiin vuonna 2004 norjalaiselle Herbjørg Wassmolle.