Eduskunnan enemmistöltä "jaa" Tuntemattomalle

Kansallisteatterin kohuttu versio Tuntemattomasta sotilaasta sai valtiopäivien avajaisesityksessä tiistai-iltana kansanedustajilta pääosin kiittävän vastaanoton, mutta soraääniäkin kuului.

kulttuuri

Ohjaaja Kristian Smedsin tulkintaa Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaasta ovat monet, muun muassa pääministeri Matti Vanhanen ja ulkoministeri Ilkka Kanerva, arvostelleet itse teosta lainkaan näkemättä. Vanhanen ja Kanerva eivät päässeet sitä työmatkojensa takia nytkään katsomaan. Yleisö oli silti arvovaltainen - kansanedustajien lisäksi katsomossa istui esimerkiksi presidentti Mauno Koivisto. Useimmat näkivät näytelmän ensimmäistä kertaa. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kertoivat ennen esitystä olevansa liikkeellä avoimin mielin ilman ennakkoasenteita. - Olen hyvin avoimin mielin tulossa katsomaan. Kirjasta pidän. Katsotaan, miten paljon tämä muistuttaa sitä, Räsänen sanoi. - Minä olen sen verran kovaluontoinen kaveri, että teen päätökset aina itse, Soini tuumasi. Idea Tuntemattomasta sotilaasta osana valtiopäivien avajaisia oli puhemies Sauli Niinistön, joka näki teoksen nyt toisen kerran. - Onhan se visuaalisesti ja puhtaasti hieno kokemus. Linnan sanoma tulee siinä esiin. Varmaan siinä on vähän sanomaa tulevaisuuteenkin päin, että ei se kaikki ole ihmiskunnasta vielä ohi, Niinistö pohti. Teatterista poistuttiin pääosin tyytyväisinä Yleisönä eduskunta ei ollut yhtä riehakas ja osallistuva kuin edellisten esitysten katsojat. Kolmen ja puolen tunnin pituisesta näytöksestä poistui silti pääosin tyytyväistä porukkaa. Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Eero Heinäluoma oli yksi innostuneimmista. - Huikea esitys kaiken kaikkiaan. Hyvin koskettava ja mieleenpainuva. Hieno työ ohjaajalta ja aivan upeat näyttelijäsuoritukset. Mahtava eläytyminen, tempaisi mukaansa, Heinäluoma hehkutti. Myös vihreiden Anni Sinnemäki vaikuttui. Hänen mielestään teos ei tuntunut pelkältä jo kauan sitten kirjoitetun romaanin kuvitukselta. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen ja elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen eivät olleet yhtä innoissaan. Heidän mielestään sisältö jäi muuten vaikuttavassa esityksessä jalkoihin. - Ei tämä sisällöllisesti herättänyt mitään uusia tuntemuksia. Olen nähnyt paljon, paljon parempia tulkintoja Tuntemattomasta sotilaasta, Katainen tyrmäsi.

Pekkarisen mielestä näyttämöllepano oli niin vaikuttava, että Linnan alkuperäinen iesti hukkui aika ajoin, varsinkin lopussa. Timo Soini taas piti näkemästään.

- Raivoloistava! Se miten nuoret miehet juhlii, se on juuri noin, Soini hehkutti.

Moraalista paheksuntaa ei juuri kuulunut, ei edes näytelmän lopusta, jossa ammutaan kuvia kansakunnan ikoneista. Näin siihen suhtautui puolustusministeri Jyri Häkämies:

- Olen siinä mielessä aika liberaali, että taiteen tärkein tehtävä on rikkoa rajoja ja räiskyä. Jokainen tekee sitten omat johtopäätöksensä, Häkämies sanoi.

Lähteet: YLE Uutiset