Kääriäinen: Keskustelu vuoden 1918 tapahtumista vajavaista

Eduskunnan varapuhemiehen Seppo Kääriäisen (kesk.) mielestä vuoden 1918 tapahtumista käyty keskustelu on liian suppeaa. Asiasta kirjoittaa keskustan verkkolehti Apila.

Kotimaa

Kääriäisen mielestä nykykeskustelussa esille nousevat punainen ja valkoinen terrori ovat tärkeitä mutta antavat tapahtumista vajavaisen kuvan.

Mukaan olisi hänen mielestään otettava myös taustaa eli syyt siihen, miksi aseet otettiin esiin ja mitä tapahtui ennen aseellista välienselvittelyä.

"Maltilliset yrittivät estää verenvuodatuksen"

Kääriäisen mukaan ennen sotaa vaikutti maltillisia poliitikkoja, jotka yrittivät viimeiseen asti estää sodan. Varapuhemies sanoo, että keskusteluissa ei ole otettu esiin poliittisia ponnisteluja, joita tehtiin katastrofin estämiseksi.

- Vielä tammikuussa 1918 maltillisten sosialistien ja keskustaporvarien tavoitteena oli neuvotteluteitse estää aseellinen yhteenotto, sanoo Kääriäinen.

Hän myös huomauttaa, että Maalaisliitto ja Santeri Alkio olivat suuressa roolissa sovun etsimisessä. Kääriäinen sanoo, että pääosalle maalaisliittolaisista kyseessä oli alkuun ennen kaikkea vapaussota.

- Yhteinen tulkinta menneisyydestä on tärkeä asia. Huomattava on myös se, että menneisyyden hallinnalla voidaan tehdä tämän päivän politiikkaa, sanoo varapuhemies.

Lähteet: YLE Uutiset