Kihtiriski kasvaa virvoitusjuomia ja hedelmäsokeria nauttimalla

Sokerilla makeutetut virvoitusjuomat sekä hedelmistä ja mehuista saatava hedelmäsokeri lisäävät kihdin riskiä, selviää tuoreesta kanadalaistutkimuksesta.

Ulkomaat

British Medical Journalissa julkaistun tutkimuksen aineistossa oli perehdytty yli 43 000 miehen tietoihin. 12 vuotta kestäneen seurannan aikana vajaalla 800:lla todettiin kihti. Sokerisia limuja 5-6 kertaa viikossa juovat miehet sairastuvat kihtiin kolmanneksen todennäköisemmin kuin miehet, jotka juovat sokerilimuja korkeintaan kerran kuussa. Yhden päivittäisen annoksen nauttiminen lisää riskiä puolella, kahden tai useamman päivittäisannoksen nauttiminen puolestaan jopa 85 prosenttia sokerisia virvoitusjuomia välttäviin verrattuna. Sokerittomilla virvoitusjuomilla ei tutkimuksessa huomattu olevan yhteyttä kihtiin. Paljon hedelmäsokeria mehuista ja hedelmistä saavien kihtiriski puolestaan oli kaksinkertainen niitä vähän nauttiviin verrattuna. Hedelmäsokeri selittää osin myös virvoitusjuomiin liitetyn vaikutuksen, sillä sokerilla makeutetuissa limuissa käytetään usein juuri hedelmäsokeria. Kihti on aineenvaihdunnan häiriö, jossa virtsahapon suoloja eli uraatteja kertyy vereen. Sairaus on yleisin yli 40-vuotiailla miehillä ja se on miesten yleisin niveltulehduksen aiheuttaja. Kihti on yleistynyt myös Suomessa huomattavasti parantuneen elintason myötä. Kihtipotilaita kehotetaan välttämään mm. alkoholia, sisäelimiä, kalaa ja lihaa, jotka hedelmäsokerin tavoin lisäävät kihtioireita aiheuttavaa virtsahappoa. Duodecim, YLE Uutiset