Pohjoinen jäämeri sulanut yllättävästi

Pohjoisten merialueiden jääpeite suli äkillisesti jopa neljänneksen viime kesänä. Jään vähäisyys yllätti tutkijatkin. Erikoistutkija Jari Haapala Merentutkimuslaitokselta arvioi, että kokonaan jäättömän pohjoisnavan näkemiseen menee kuitenkin vielä vuosikymmeniä.

Kansainvälinen tiedeyhteisö selvittää nyt äkillisen sulamisen syitä. Vuosikymmeniä jatkuneen ilmaston lämpenemisen lisäksi selvitetään muun muassa säteilyn, pilvisyyden ja valtamerten virtauksessa tapahtuneiden muutosten vaikutusta.

- Ilmaston lämpenemisen vaikutus ja ilmaston luonnollinen vaihtelevuus ovat niin kytköksissä toisiinsa, ettei näitä kahta tekijää voi erottaa toisistaan, erikoistutkija Jari Haapala sanoo.

Tarkempia tuloksia jään nopean sulamisen syistä saadaan lähiaikoina.

Tanskalaistutkija: Pohjoisnavalla jäätön kesä jo kymmenen vuoden kuluttua Tanskalainen tutkija Rasmus Tonboe Tanskan ilmatieteen laitokselta arvioi Jyllands-Posten lehden mukaan, että ilmaston lämpenemisen takia jääpeite voi sulaa aiemmin arvioitua nopeammin. Kokonaan jäätön kesä pohjoisnavalla voitaisiin Tonboen mukaan nähdä jo kymmenen vuoden kuluttua. EU:n rahoittamassa ilmastonmuutosta tutkivassa Damocles-hankkeessa mukana oleva Jari Haapala on arviossaan varovaisempi: - Todennäköisempi arvio on, että Jäämeri on täysin jäätön kesäisin ehkä 2030 - 2050.

Pohjoista jäämerta on arvioitu satelliittikuvien avulla vuodesta 1978. Kymmenen viime vuoden aikana pohjoisnavan kesäkauden jääpeitteen väheneminen on kiihtynyt.