La Nina lietsoo sateita ennustettua pitempään

Yhdysvaltain rajujen tornadojen ja Afrikan kuivuuden aiheuttajaksi syytetty La Nina -ilmiö näyttää jatkuvan tänä vuonna ainakin kesään saakka, sanoo YK:n sääjärjestö WMO.

luonto

Keskisen ja itäisen Tyynenmeren pintavesiä viilentävän La Ninan vaikutuksia on havaittu Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa. WMO:n mukaan ilmiö vaikuttaa ennen kaikkea sademääriin.

La Nina arvellaan osasyylliseksi Yhdysvaltain viime viikon poikkeukselliseen talvitornadoon, joka tappoi yli 50 ihmistä. Myös Kiinan talvimyrskyt ja Etelä-Afrikan tulvia aiheuttaneet rankkasateet on laskettu osittain La Ninan tiliin.

La Nina kestää kerrallaan yleensä yhdeksästä kuukaudesta vuoteen. Syksyllä WMO arvioi ilmiön jatkuvan tällä erää maaliskuuhun. Uusin arvio kuitenkin on, ettei La Nina ehkä lienny vielä kesä- tai heinäkuussakaan. 1990-luvun lopussa La Nina venyi kerran yli kahden vuoden mittaiseksi.

Ilmiö on vahvistunut hieman kolmen viime kuukauden aikana. Itäisellä Tyynellämerellä päiväntasaajan vaiheilla pintavesi on nyt keskimäärin 1,5 - 2 astetta normaalia viileämpää, WMO:sta kerrotaan.

La Nina, "pikkutyttö", on El Ninon, "pikkupojan", vastakkaisilmiö. El Nino lämmittää Tyynenmeren pintavettä. El Ninon ja La Ninan sykli toistuu yleensä viiden vuoden välein. Tutkijat eivät osaa sanoa, onko ilmastonmuutos vahvistanut ilmiöitä, mutta siitä he ovat varmoja, että muuttunut ilmasto on aiempaa herkempi La Ninan ja El Ninon vaikutuksille.

Reuters, AP