Australian alkuasukkaille harvinainen anteeksipyyntö

Australian parlamentti pyytää maan alkuasukkailta ensi kertaa virallisesti anteeksi heille tehtyjä vääryyksiä. Anteeksipyynnöstä äänestetään tiistaina.

Ulkomaat

Ääänestys on muodollisuus, sillä hankkeella on sekä hallituksen että opposition tuki.

Pahoittelu on suunnattu niin sanotulle kadotetulle sukupolvelle eli aboriginaaliperheistä väkisin viedyille lapsille, heidän omaisilleen ja koko aboriginaaliyhteisölle.

Parlamentti myöntää, että useat peräkkäiset parlamentit ja hallitukset aiheuttivat alkuasukkaille syvää kärsimystä ja nöyryytystä.

1910-luvulta 1970-luvulle siirrettiin noin 100 000 lasta valkoisten hoiviin. Useiden vanhemmista toinen oli valkoinen, ja huostaanottoa perusteltiin heidän sopeuttamisellaan valkoiseen väestöön. Käytännössä monet joutuivat pakkotyöhön ja hyväksikäytetyiksi vieraassa yhteisössä. Eilen aboriginaalit pääsivät myös ensi kertaa esittämään tervehdyksensä parlamentin avajaisissa. Se oli hallituksen symbolinen anteeksipyyntö siitä, että Australian tulleet eurooppalaiset uudisasukkaat veivät korvauksetta maat, joilla aboriginaalit olivat eläneet tuhansia vuosia. Anteeksipyyntöä vastustettiin pitkään Australian hallitukset ovat tähän asti olleet haluttomia ottamaan suoraa vastuuta aboriginaalien huonosta kohtelusta.

Aboriginaalijohtajat ovat vaatineet anteeksipyyntöä vuodesta 1997, jolloin viranomaisraportti ensi kertaa kehotti siihen. Edellinen pääministeri, konservatiivinen John Howard katsoi riittäväksi sen, että teot myönnettiin vääriksi. Hänen mukaansa niillä ei pitänyt syyllistää nykyistä sukupolvea.

Työväenpuoluetta edustava nykyinen pääministeri Kevin Rudd kuitenkin teki anteeksipyynnöstä vaalikysymyksen. Myös konservatiivinen puolue on sittemmin taipunut sen kannalle.

Korvauksia ei Ruddkaan ole alkuasukkaille luvannut, vaan sanoo niiden sijasta kohentavansa suoraan aboriginaalien elämää. Eilen esiteltyyn hallitusohjelmaan on kirjattu muun muassa eliniän odotteen kohentaminen valkoisen väestön tasolle - nykyisin kuilu on 17 vuotta - ja lapsikuolleisuuden puolittaminen kymmenessä vuodessa.

Australiassa on 460 000 alkuasukasta. Väestöstä he muodostavat enää kaksi prosenttia.

Lähteet: AP, Reuters