1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvaltalaissotilasta epäillään taas raiskauksesta Okinawalla

Yhdysvaltalainen sotilas on jälleen pidätetty Okinawan tukikohdassa Japanissa epäiltynä 14-vuotiaan japanilaistytön raiskauksesta. Pidätetty on 38-vuotias merijalkaväensotilas, jonka epäillään tarjonneen tytölle ensin kyytiä kotiin, mutta sitten raiskanneen tämän. Sotilas kiistää teon.

Ulkomaat

Japanin pääministeri Yasuo Fukuda on raivoissaan tapahtuneesta. Hän kuvaa tekoa anteeksiantamattomaksi ja ihmettelee, kuinka raiskaukset toistuvat, vaikka Yhdysvallat on luvannut kiristää sotilaidensa valvontaa Okinawalla. Samaa mieltä on myös puolustusministeri Shigeru Ishiba.

Vuonna 1995 Japanin ja Yhdysvaltojen välille kehittyi vakava selkkaus, kun kolme amerikkalaissotilasta raiskasi 12-vuotiaan tytön. Okinawalla alkoivat Yhdysvaltojen vastaiset mielenosoitukset, joissa vaadittiin tukikohdan muuttamista pois saarelta. Kiista vaikutti jopa maiden kauppasuhteisiin.

Tällä kertaa Yhdysvallat on vastannut Japanissa syntyneeseen arvosteluun nopeasti ja luvannut selvittää tapahtuneen pikaisesti. Edellinen raiskaustapaus sattui vuonna 2002. Silloin Yhdysvallat viivytteli rikoksen tutkinnassa.

Yhdysvalloilla on Okinawan saarella 50 000 sotilasta. Yhdysvallat valmistelee parhaillaan Okinawan tukikohdan lentokentän siirtoa pois saaren ydinkeskustasta. Reuters, DPA, AP, YLE Uutiset