Suomi: Koivisto varmisti toisen kautensa runttaamalla sinipunahallituksen

Presidentti Mauno Koivisto runttasi ensimmäisen sinipunahallituksen kasaan varmistaakseen toisen presidenttikautensa, arvioi tohtori Juhani Suomi Koiviston aikaa ruotivassa uusimmassa kirjassaan.

Kotimaa

SDP:n ja kokoomuksen yhteistyö hajotti Suomen mukaan vuonna 1987 hallitusvaltaan pyrkineen porvaririntaman.

Kohti sinipunaa -kirjan julkistamistilaisuudessa kokoomuksen entinen puheenjohtaja Ilkka Suominen kertoi, että kokoomuksen, keskustapuolueen ja RKP:n tavoitteena oli SDP:n syrjäyttäminen hallitusvallasta. Suomisen mukaan porvarisopimusta ei suunnattu presidentti Koiviston uudelleenvalintaa vastaan.

- Koivisto ei tinkinyt tuumaakaan presidentin määräysvallasta eikä valtaoikeuksista. Ne pienet uudistukset, joita näinä vuosina tehtiin, olivat niin marginaalisia, että niillä ei ole merkitystä, Suomi kertoi kirjansa julkistamistilaisuudessa.

- Esimerkiksi ulkopoliittisesta määräysvallasta presidentti ei tinkinyt tippaakaan. Hän korosti, että jos tulee tosipaikka, hän ei luovuta ylipäällikkyyttä missään tapauksessa kenellekään. Voidaan sanoa, että sama presidentillinen tapa hallita vallitsee niin Kekkosen kuin Koivistonkin aikana, aivan Koiviston kauden loppuun asti. Ja sitten alkaa vasta ehkä toisenlainen kausi. Sanoisin ehkä, koska se on vielä tutkimatonta ja sieltäkin saattaa paljastua yhtä ja toista, Suomi kertoo.

Lähteet: YLE Uutiset