1. yle.fi
  2. Uutiset

Elokuvaohjaaja Spielberg arvostelee Kiinaa Darfurin kriisistä

Huippuohjaaja Steven Spielberg eroaa Pekingin olympialaisten taiteellisen neuvonantajan toimestaan. Spielberg sanoo, että ero on vastalause Kiinan toimille Sudanin Darfurin kriisissä.

Ulkomaat

Spielberg sanoo haluavansa keskittää kaiken energiansa Pekingin olympialaisten sijaan Darfurin kriisin lopettamiseen. Hänen mukaansa Darfurissa syyllistytään sanoinkuvaamattomiin ihmisoikeusrikoksiin.

Elokuvamaailman kärkivaikuttajiin kuuluva Spielberg vaatii, että Kiinan on puututtava tilanteeseen ja yritettävä saada darfurilaisten kärsimyksen loppumaan. Ohjaaja on kirjelmöinyt asiasta Kiinan presidentille Hu Jintaolle. Hän on myös yrittänyt tuloksetta päästä tapaamaan presidenttiä.

Kiina kuuluu Sudanin öljyn pääostajiin ja Pekingillä on monitasoiset suhteet Sudanin hallitukseen.

Yli 200 000 ihmistä on kuollut ja 2,5 miljoonaa ajettu kotiseudultaan Sudanin länsiosassa sijaitsevalla Darfurin alueella kapinan puhjettua siellä helmikuussa 2003. Pakolaisia on myös levottomuuksista kärsineessä naapurimaassa Tshadissa.

Kriisin osapuolia ovat Sudanin hallitusta vastustavat kapinalliset sekä hallituksen tukemat puolisotilaalliset joukot. YK on kuvannut Darfurin tilannetta tämän hetken pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi maailmassa.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi