Hollywoodin käsikirjoittajat palaavat töihin pitkän lakon jälkeen

Hollywoodia lamauttanut käsikirjoittajien pitkä lakko on päättynyt. Satakunta päivää lakkoilleet käsikirjoittajat äänestivät lakon lopettamisesta paikallista aikaa tiistaina. Ylivoimainen enemmistö Writers Guild of America -liiton 12 000 jäsenestä puolsi paluuta töihin.

kulttuuri

Satakunta päivää kestänyt lakko ehti horjuttaa yhdysvaltalaista viihdeteollisuutta melko lailla. Käsikirjoittajien puuttuminen keskeytti kymmeniä televisio- ja elokuvatuotantoja ja aiheutti satojen miljoonien dollareiden taloudelliset vahingot.

Lakon takia jouduttiin perumaan tammikuinen Golden Globe -palkintogaala osallistujapulan vuoksi. Lakon oli pelätty näivettävän myös helmikuun lopulla järjestettävää Oscar-gaalaa. Nyt Oscarit voidaan jakaa tavalliseen tapaan, monet elokuvatuotannot pääsevät taas vauhtiin ja ainakin osa keskeytyneistä TV-sarjoista ehtii vielä palata ruutuun kevääksi. Uudesta työsopimuksesta äänestetään myöhemmin Kyseessä oli elokuvakaupungin pahin työriita kahteen vuosikymmeneen. Kiistan ytimessä oli käsikirjoittajille maksettava korvaus elokuvien ja TV-ohjelmien internettuotoista. Hollywoodin tuottajat haluavat laajentaa teosten jakelua internetissä ja digitaalisilla kanavilla. Alun perin käsikirjoittajille tarjottiin satasien kertakorvausta esimerkiksi siitä, että heidän käsikirjoittamaansa TV-ohjelmaa voisi katsella vuoden ajan netissä. Viime sunnuntaina alustavasti hyväksytyn, vielä vahvistamattoman uuden sopimuksen mukaan käsikirjoittajat saisivat selvästi tuntuvammat korvaukset ohjelmien nettijakelusta. Käsikirjoittajien liiton jäseniltä ei tiistain äänestyksessä kysytty kantaa tuotantoyhtiöiden kanssa neuvoteltuun sopimukseen, vaan nimenomaan lakon lopettamiseen. Sopimuksen hyväksymisestä käsikirjoittajat äänestävät muun muassa postitse helmikuun 25. päivään mennessä. Äänestys lienee pelkkä muodollisuus, sillä liiton johto on jo hyväksynyt sovun ja lakkokin on loppunut.

Käsikirjoittajat kävelivät ulos työpaikoiltaan edellisen kerran vuonna 1988. Tuolloin lakko kesti viitisen kuukautta.

Lähteet: AP, Reuters, DPA, YLE Uutiset