1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiinaan sydämistynyt Steven Spielberg hylkäsi Pekingin olympialaiset

Kiina paheksuu yhdysvaltalaisen elokuvaohjaajan Steven Spielbergin päästöstä luopua Pekingin olympialaisten taiteellisen neuvonantajan tehtävistä.

kulttuuri

Spielbergin mukaan vetäytyminen on vastalause sille, ettei Kiina ole käyttänyt vaikutusvaltaansa Darfurin kriisin ratkaisemiseksi.

Kiinan Yhdysvaltain-lähetystö pitää Spielbergin päätöstä kohtuuttomana, vastuuttomana ja epäoikeudenmukaisena.

Darfurin alueen kriisi ei ole Kiinan sisäinen asia eikä Kiinan aiheuttama, lähetystö sanoo lausunnossaan. Sen mukaan Spielbergin ratkaisu sotii olympialaisten henkeä ja urheilun epäpoliittisuutta vastaan.

Sudanin länsiosassa sijaitsevalla Darfurin alueella on kuollut yli 200 000 ihmistä ja 2,5 miljoonaa on ajettu kotiseudultaan viisi vuotta kestäneiden väkivaltaisuuksien aikana. Sotatoimien osapuolia ovat Sudanin hallitusta vastustavat kapinalliset sekä hallituksen tukemat puolisotilaalliset joukot. Jalkoihin ovat jääneet alueen asukkaat. YK:n mukaan Darfurin tilanne on maailman tämän hetken pahin humanitaarinen kriisi. Kiinan on Sudanin tärkeimpiä öljynostaja- ja asemyyjämaita, ja hallituksilla on muutoinkin tiiviit suhteet. Elokuvamaailman kärkivaikuttajiin kuuluva Spielberg vaatii, että Kiinan on vaikutusvallallaan yritettävä saada darfurilaisten kärsimykset loppuumaan. Hän on kirjelmöinyt asiasta Kiinan presidentille Hu Jintaolle ja yrittänyt päästä myös tapaamaan Huta. Eilen Hulle luovutettiin kirje, jonka on allekirjoittanut muun muassa yhdeksän Nobelin rauhanpalkinnon saajaa ja useita olympiavoittajia. Kirjeessä Kiinaa pyydetää kunnioittamaan olympialaisten ihanteita painostamalla Sudania lopettamaan Darfurin julmuudet. Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi