Kiinan talvi kylmin sataan vuoteen

Kiinassa on koettu kylmin talvi sataan vuoteen. Lumi ja pakkanen ovat aiheuttaneet ainakin 107 ihmisen kuoleman sekä mittavia taloudellisia haittoja.

luonto

Lunta on satanut Kiinassa laajoille alueille Keltaisenjoen eteläpuolelle. Enimmillään lunta kertyi jopa 50 sentin paksuinen kerros. Kylmyys, lumisade sekä jäätävä vesisade ja sankka sumu on ovat lisäksi vaikeuttaneet liikennettä ja satojatuhansia koteja on romahtanut. Säällä on ollut tuhoisia vaikutuksia myös maataloudelle ja energianjakelulle.

Myös Pohjois-Amerikassa Alaskassa ja Kanadassa on koettu poikkeuksellisia pakkasia. Alaskan itäosissa mitattiin -52 asteen pakkasia ja Fairbanksin lentokentällä pakkanen pysytteli -40 asteessa yli viikon yhtämittaisesti.

Suomen Ilmatieteen laitoksen mukaan harvinainen kylmyys Kiinassa ja Pohjois-Amerikan pohjoisosissa johtuu La Nina -ilmiöstä. Ilmiön esiintymisvuosina Pohjois-Amerikan pohjoisosissa talvet ovat tavallista kylmempiä Sen aikana meriveden pintalämpötila laskee Tyynenmeren keski - ja itäosissa.

Tämän vuoden tammikuussa meriveden pintalämpötila on paikoin ollut jopa 2 astetta tavanomaista viileämpi. Voimakkaan La Nina-tilanteen arvioidaan jatkuvat kevään 2008 loppuun saakka.

Lähteet: YLE Uutiset, Reuters