Hallitus ei muuta omistajapolitiikkaansa

Valtio-omistajuudesta vastaava ministeri Jyri Häkämies (kok.) on vastannut eduskunnassa opposition välikysymykseen Stora-Enson irtisanomisista. Häkämies sanoi hallituksen noudattavan omistajaohjauksessaan jo edellisten hallitusten käyttöön ottamia periaatteita.

Kotimaa

- Eri hallitukset ovat linjanneet omistajapolitiikkaa neljästi vuosina 1994, 1999, 2004 ja 2007 samansisältöisin periaattein. Kaikki merkittävät poliittiset puolueet, myös SDP ja vasemmistoliitto, ovat olleet näitä periaatteita laatimassa ja siunaamassa, Häkämies sanoi.

- Tämä pitkäjänteinen, lähes 15 vuotta kestänyt linja on merkinnyt sitä, että valtion osakkuusyhtiöiden sidosryhmät, niin työntekijät, johto, hallitus, asiakkaat, tavarantoimittajat kuin myös kotimaiset ja ulkomaalaiset osakesäästäjät, ovat voineet luottaa Suomen valtioon lakeja ja pelisääntöjä kunnioittavana ja uskottavana omistajana, hän jatkoi.

Oppositio on puolestaan syyttänyt hallitusta markkinavoimien armoille antautumisesta. Opposition mielestä hallitus voisi merkittävänä osakkeenomistajana puuttua irtisanomisiin.

Hallituksen vastaus ei tyydytä oppositiota Hallituksen vastaus Stora Enson tehtaiden lakkauttamisia koskevaan välikysymyksen ei tyydytä oppositiota. Oppositio vaatii hallitukselta yhä vahvaa roolia valtoinyhtiöissä. Vasemmistoliitto vaatii, että valtio käyttää omistajavaltaansa Stora Enson henkilövalinnoissa ja tulevassa yhtiökokouksessa. Myös sosiaalidemokraattinen eduskuntaryhmä syyttää hallitusta välinpitämättömyydestä mittaviin irtisanomisiin. Sosiaalidemokraattien mielestä Stora Enson hallitus on asettunut maan hallituksen yläpuolelle ja ryhtynyt toimimaan jopa valtion omistajaedun mukaisesti. Eduskunta keskustelee parhaillaan välikysymyksestä. Hallituksen luottamuksesta äänestetään ensi viikon tiistaina.

Lähteet: YLE Uutiset