1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tuulivoimaloita rakennetaan - ja puretaan

Jotta tuulivoiman osuus Suomen sähkön tuotannosta nousisi kymmeneen prosenttiin vuoteen 2020 mennessä, tuulivoimaloita pitäisi rakentaa lisää noin tuhat. Tällä hetkellä niitä on rakenteilla alle 20. Suunnitteilla on kuitenkin 300 - 500 voimalaa.

Tuulivoimalla on Suomessa melko lyhyt historia. Suomen ensimmäinen tuulivoimala rakennettiin Inkoon Kopparnäsiin vuonna 1991. Viime vuonna Suomessa oli 106 tuulivoimalaa.

Kopparnäsiin rakennettu voimala oli kapasiteetiltaan 200 kilowattia. Nykyvoimalat pystyvät tuottamaan sähköä 3 000 kilowattia.

Suomen tähän asti suurinta 30 megawatin tuulivoimalapuistoa rakennetaan parhaillaan Kemin Ajokseen. Kymmenestä tuulivoimalasta on pystytetty jo viisi. Viides voimalaitos kytkettiin verkkoon helmikuun puolivälissä.

Loput viisi voimalaa pystytetään ensi syksynä. PVO Innopowerin Ajoksen projektipäällikkö Eero Koskinen arvioi niidenkin tuottavan sähköä ennen ensi vuodenvaihdetta.

- Paljon lisää hankkeita on suunnittelun alla. Monien muiden tapaan odottelemme nyt kieli pitkällä valtioneuvoston päätöksiä siitä, mihin suuntaan tukipolitiikka kääntyy, Koskinen kertoo.

Oulun ja Helsingin edustoille kaavaillaan suuria tuulipuistoja

Oulun lähelle Haukiputaan ja Iin edustalle on suunnitteilla 400 megawatin merituulipuisto. Puiston suunnittelija saksalainen WPD Finland arvioi, että alueelle mahtuu jopa 80 tuulivoimalaa.

Hankkeesta on käynnistetty ympäristövaikutusten arviointi ja rakentaminen voisi yhtiön mukaan alkaa vuonna 2012.

WPD Finland suunnittelee myös Pohjanmaalle, Korsnäsin edustalle, suurta tuulivoimapuistoa. Noin 10 - 15 kilometrin etäisyydelle rannikosta pystytettävään tuulipuistoon mahtuisi yli sata tuulivoimalaitosta, joiden kokonaisteho voisi olla lähes 600 megawattia. Hankkeen ympäristövaikutusten arviointi on jo aloitettu.

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen on kertonut myös Helsingin kaavailevan valtavan tuulivoimapuiston rakentamista kaupungin edustalle.

Alustavien suunnitelmien mukaan puistoon tulisi 140 sähköä tuottavaa tuulivoimalaa. Pajusen arvion mukaan puisto maksaisi noin miljardi euroa, josta valtio kattaisi noin 40 prosenttia. Hankkeen aikataulu on vielä täysin auki.

Pajusen mukaan puistoa ei välttämättä tarvitsisi rakentaa Helsingin edustalle, vaan se voisi nousta myös jonnekin muualle Suomeen. Helsinki kuitenkin omistaisi puiston.

Inkoossa purettiin kaksi tuulivoimalaa Samaan aikaan, kun uusia tuulivoimalahankkeita suunnitellaan, myös tuulivoiman vastustajien määrä kasvaa. Tuulivoiman vastustajat vetoavat muun muassa turbiinien aiheuttamaan meluun, maisemahattoihin ja lintukuolemiin. Inkoon Barösundissa purettiin vuonna 2005 kaksi kolmesta sinne rakennetusta tuulivoimalasta. Niiden aiheuttama melu häiritsi alueen kesämökkiläisiä niin paljon, että voimaloista tehtiin valitus Inkoon ympäristölautakuntaan. Inkoon ympäristösihteeri Patrik Skult oli käsittelemässä kesäasukkaiden valitusta ympäristölautakunnassa. - Melun lisäksi myös lavoista heijastuneet auringon pilkahdukset häiritsivät asukkaita, Skult muistelee. Voimaloiden melu ei saa ylittää 45:tä desibeliä päivällä ja 40:ää desibeliä yöllä. Barösundissa rajat ylittyivät ajoittain noin kymmenellä desibelillä. - Melun häiritsevyys ja sen kokeminen on hyvinkin henkilökohtainen asia. Melun voi kokea häiritsevänä, vaikka se olisi raja-arvojen alapuolellakin, Skult jatkaa. Lautakunta ei ennättänyt tehdä asiassa päätöstä, ennen kuin voimaloiden rakennuttaja Saba Wind päätti siirtää voimalat ulkomaille. Yhtiö ei kyennyt pitämään melutasoa riittävän alhaisena voimaloiden tehoa alentamatta. Paikalleen jääneestä kolmannesta voimalasta on kuitenkin edelleen vireillä valituksia eri tuomioistuimissa. Tuulipuistot kuolemanloukkuja linnuille? Norjalainen televisioyhtiö NRK esitti vuonna 2006 dokumentin, joka paljasti norjalaisen tuulipuiston tappaneen kymmenessä kuukaudessa kahdeksan merikotkaa. Merikotkakanta koko maailmassa on vain noin 5 000 yksilöä, joten suhteellisesti määrä on suuri. Suomen Birdlifen suojeluasiantuntija Margus Ellermaa ei muista, että Suomessa olisi ollut vastaavia ongelmia. - Tuulivoimaa on Suomessa vasta niin vähän, ettei näitä ongelmia ole ollut, Ellermaa sanoo. Ellermaan mukaan tuulivoimalan sijoituspaikalla on suuri merkitys. Tuulipuistojen sijoituspaikan valinnassa tulisi ottaa huomioon lintujen muuttoreittien lisäksi niiden levähdys- ja ruokailupaikat. - Tuulipuistot tulisi sijoittaa niille kartoitetuille alueille. Tällä hetkellä ongelmana on tietty koordinoimattomuus, Ellermaa toteaa. Annette Falck, YLE Uutiset (siirryt toiseen palveluun) >>> Saksa tuulivoiman edelläkävijänä