Vanhanen ei vaadi korvauksia Ruususelta

Susan Ruususen kohutun Pääministerin morsian -kirjan oikeuskäsittely on alkanut perjantaina aamulla Helsingin käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaatii Ruususta maksamaan rikoksella saamaansa taloudellista hyötyä vähintään 7 000 euroa ja kustantamoa vähintään 50 000 euroa. Pääministeri Matti Vanhanen ei puolestaan vaadi Ruususelta korvausvaatimuksia. Etukeno-kustantamon Kari Ojalalta Vanhanen sen sijaan vaatii tuhatta euroa.

Kotimaa

Oikeudessa käsittelyä on seuraamassa kymmeniä toimittajia ja valokuvaajia. Ruusunen ei suostunut kommentoimaan asiaa saapuessaan oikeustalolle.

Seurustelusuhteestaan Vanhaseen kirjoittanutta Ruususta (entistä Kurosta) ja kirjan kustantajaa Kari Ojalaa syytetään pääministerin yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Pääministeri Matti Vanhanen teki kirjasta tutkintapyynnön viime maaliskuussa heti eduskuntavaalien jälkeen.

Kohukirjan oikeuteen vienyt pääministeri ei väitä lemmentarinaa valheeksi, mutta on loukkaantunut kirjan kymmenistä arkea, parisuhdetta ja perhettä avoimesti kuvailevista kohdista.

Ruusunen puolestaan kiistää syytteet sillä perusteella, ettei hän ole päättänyt teoksen sisällöstä vaan hän on ainoastaan tuottanut raakatekstiä tai sanellut nauhalle. Lisäksi puolustus vetoaa siihen, että kyseessä on Ruususen oma yksityiselämä, josta hänellä on vapaus kertoa sekä siihen, että asianomistaja eli Vanhanen on itsekin tuonut julkisuuteen omaa elämäänsä.

Oikeudenkäynti linjaa kirjoittelun rajat

Helsingin yliopiston viestintäoikeuden tohtori Päivi Tiilikka sanoo, että oikeus joutuu ensinnäkin ottamaan kantaa siihen, koskivatko tiedot yksityiselämää ja toiseksi siihen, onko niiden levittämäminen omiaan aiheuttamaan vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa.

Oikeudenkäynnin vaikein kysymys on Tiilikan mkaan todennäköisesti se, onko levitetyillä tiedoilla yhteiskunnallista merkitystä

Vanhanen kertoo itse oikeudessa iltapäivällä, millaista vahinkoa kirja on hänelle aiheuttanut.

Tapauksen käsittelyyn on varattu yksi päivä. Jutun tuomio annetaan myöhemmin kirjallisesti ns. kansliapäätöksenä. Ainutlaatuinen oikeudenkäynti linjaa, mitä poliitikoista saa kirjoittaa.

Tiilikan mukaan ratkaisu tulee merkittävästi vaikuttamaan siihen, minkälaista kirjallisuutta jatkossa julkaistaan. Tiilikan mielestä sillä tulee olla seurausvaikutuksia myös lehdistön toimintaan. Tiilikka huomauttaa, että toisaalta, jos ratkaisu on se, että tiedot saa julkaista, sillä voi olla merkitystä myös siihen, minkätyyppiset ihmiset politiikkaan hakeutuvat.

Vanhanen on korostanut tehneensä tutkintapyynnön yksityishenkilönä, ei pääministerinä.

Lähteet: YLE Uutiset