Oikeudenkäynti linjaa kirjoittelun rajat

Pääministerin morsian -kirjan oikeuskäsittely linjaa kirjoittelun rajoja jatkossa. Helsingin yliopiston viestintäoikeuden tohtorin Päivi Tiilikan mukaan ratkaisu tulee merkittävästi vaikuttamaan siihen, minkälaista kirjallisuutta jatkossa julkaistaan.

Kotimaa

Tiilikka sanoo, että oikeus joutuu ensinnäkin ottamaan kantaa siihen, koskivatko tiedot yksityiselämää ja toiseksi siihen, onko niiden levittämäminen omiaan aiheuttamaan vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa.

Oikeudenkäynnin vaikein kysymys on Tiilikan mkaan todennäköisesti se, onko levitetyillä tiedoilla yhteiskunnallista merkitystä

Vanhanen kertoo itse oikeudessa iltapäivällä, millaista vahinkoa kirja on hänelle aiheuttanut. Tapauksen käsittelyyn on varattu yksi päivä. Jutun tuomio annetaan myöhemmin kirjallisesti ns. kansliapäätöksenä. Ainutlaatuinen oikeudenkäynti linjaa, mitä poliitikoista saa kirjoittaa.

Tiilikan mukaan ratkaisu tulee merkittävästi vaikuttamaan siihen, minkälaista kirjallisuutta jatkossa julkaistaan. Tiilikan mielestä sillä tulee olla seurausvaikutuksia myös lehdistön toimintaan. Tiilikka huomauttaa, että toisaalta, jos ratkaisu on se, että tiedot saa julkaista, sillä voi olla merkitystä myös siihen, minkätyyppiset ihmiset politiikkaan hakeutuvat.

Vanhanen on korostanut tehneensä tutkintapyynnön yksityishenkilönä, ei pääministerinä.

Lähteet: YLE Uutiset