Vanhanen puolusti yksityisyyttään

Pääministeri Matti Vanhanen perusteli iltapäivällä oikeudessa todistelutarkoituksessa, miksi hän teki tutkintapyynnön kustantajasta. Vanhanen ei nähnyt Susan Ruususen Pääministerin morsian -kirjan julkaisemisessa minkäänlaista yhteiskunnallista perustetta.

Kotimaa

- Jo pidemmän aikaa on ollut nähtävissä, että pyrkimyksiä poliitikoiden yksityisyyden avaamiseen on. Sitten kirja tuli ja pidin tietojen levittämistä kohtuuttomana, koska siihen ei ollut lupaa. Kohdistin tutkintapyynnön kustantajaan, koska hän on tässä ammattitaho, pääministeri selvitti.

- Siinä käsitellään mm. tunteitani seurustelun eri vaiheissa. Kirjassa ei ole mitään sellaista, että sen julkaiseminen olisi ollut yhteiskunnallisesti tärkeää.

Vanhanen sanoi käyneensä läpi 17 vaalit, joiden kaikkien aikana hän on pidättäytynyt mm. perheen tuomisesta mukaan julkisuuteen, vaikka paineita hänen mukaansa on ollut jatkuvasti siihen, että pitäisi tuoda erilaisia asioita esille.

- Näkemykseni on ollut hyvin laajalti tiedossa. Olen eri yhteyksissä kertonut, etten pidä siitä, että poliittiseen elämään tuodaan yksityiselämän asioita, Vanhanen sanoi oikeudessa.

Vanhanen tyrmäsi myös sen, että kirjoittamalla blogissaan esimerkiksi linnuista ja remontoinnista, se jotenkin avaisi ovia hänen yksityiselämänsä laajemmalle käsittelylle julkisuudessa. Hän ei myöskään nähnyt yhteyttä julkisen viran hoidon ja yksityiselämän käänteiden kanssa.

- Jokainen tekee yksityiselämässä erilaisia ratkaisuja. En näe kirjan kertomilla asioilla ja ratkaisuillani mitään yhteyttä siihen, miten hoidan virkaani.

Vanhanen kuvaili lisäksi sitä, miten kirja loukkasi häntä.

- Nimenomaan julkaiseminen loukkasi ja se, miten laajasti kirjassa käsiteltiin kaikkia syvimmän yksityisyyden aiheita. En kerro edes tuttavilleni niistä asioista ja sitten niitä levitetään suurella kohulla julkisuudessa.

Vanhanen ei edelleenkään suostunut ottamaan kantaa siihen, pitävätkö kirjan tiedot paikkansa, sillä hänen mukaansa nyt ei ole kyse siitä.

YLE Uutiset