Pekka Kuusisto sai 50 000 euron Tanner-palkinnon

Muusikko Pekka Kuusisto on saanut Väinö Tannerin säätiön myöntämän Tanner-palkinnon. 50 000 euron lisäksi palkintoon sisältyy kutsu Tanner-Akatemian elinikäiseksi jäseneksi.

kulttuuri

Perustelujen mukaan Pekka Kuusisto on yksi niistä eturivin taiteilijoista, joiden ansiosta Suomen maine ja merkitys kansainvälisessä musiikkielämässä on monin verroin maan kokoa suurempi.

Pekka Kuusisto iloitsee siitä, että Suomessa on viime aikoina jaettu merkittäviä tunnustuksia laaja-alaisille musiikintekijöille.

- Kehitys on vahvasti menossa sellaiseen suuntaan, missä kuvitteellisia raja-aitoja musiikin eri tyylilajien välillä ei välttämättä enää kunnioiteta. Konserttimusiikin piiristä ponnistaneena olen tästä kauhean iloinen.

Kuusiston mukaan tällainen kehitys merkitsee sitä, että uhka konserttimusiikin paikalleen jämähtämisestä kyetään tällä tavalla tehokkaasti väistämään.

Askel muita edellä Museoitumisen estämiseksi pitäisi olla aina yksi askel muita edellä. Kuusiston mukaan askelta ottaessa ei kuitenkaan voi tietää, mihin se lankeaa. - Tässähän on tavallaan koko homman kauneus. Tavallaan tässä kasataan koko ajan mahdollisimman paljon tietoa menneisyydestä ja katsotaan, miten omien aikojensa rajojen rikkojat ja uranuurtajat ovat toimineet. Esimerkkinä näiden elementtien hienosta fuusiosta Pekka Kuusisto mainitsee tulevan konserttinsa Ruotsissa. - Olen lähdössä soittamaan Olivier Messiaenin Aikojen lopun kvartettoa. Siinä ranskalaiseen 1900-luvun äänimaisemaan yhdistyy intialaisia rytmejä, itämaisia asteikkoja ja sävelkulkuja.

Pelkistetysti sanottuna kyse on Kuusiston mukaan fuusiosta, jonka lopputulos on paljon suurempi kuin osiensa summa.

- Luovan alan ihmisillä ja taiteentekijöillä on risti tai etuoikeus hakea rohkeasti inspiraatiota ja uusia kanavia sellaisista paikoista, missä tie on vielä karttaan merkitsemättä.

Lähteet: YLE Uutiset