Venäläispoliitikko varoittaa Suomea tunnustamasta Kosovoa

Venäjän ulkopolitiikan pääarkkitehteihin lukeutuva duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja varoittaa Suomea tunnustamasta Kosovoa. Duuman ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajan Konstantin Kosatshovin mukaan tunnustus vaikeuttaisi mm. Suomen asemaa YK:n turvallisuusneuvostossa.

Ulkomaat

Kosatshov varoitti perjantaina YLEn FST:n haastattelussa suorin sanoin Suomea tunnustamasta Kosovoa. Pohjoismaissa diplomaattina työskennellyt, sujuvasti ruotsia puhuva Kosatshov sanoi oma-aloitteisesti, että jos Suomi hyväksyy Kosovon itsenäisyyden, voi olla, ettei Suomella ja Venäjällä ole enää tulevaisuudessa juurikaan keskusteltavaa mm. YK:n turvallisuusneuvostossa:

- Heti kun Suomi tunnustaa Kosovon itsenäisyyden, en tiedä onko meillä jatkossa mitään keskusteltavaa YK:n turvallisuusneuvostossa, koska Suomi rikkoisi siinä tapauksessa YK:n peruskirjaa. Olemme hyvin vaarallisessa tilanteessa juuri nyt, Kosatshov sanoi YLEn FST:lle.

Vaikka duuma Venäjällä ei sinänsä päätä ulkopolitiikasta, voi Kosatshovin sanomisia pitää viestinä ja varoituksena. On muistettava, ettei hänen sanomisensa ole venäjän ulkoministeriön suoraa julistusta. Duuman ulkoasianvaliokunnalla on kuitenkin roolinsa arkkitehtitoimistosssa, joka muovaa Venäjän ulkopolitiikkaa.

Venäjä on viime viikkoina puhunut toistuvasti seurauksista, joita Kosovon itsenäistyminen saattaisi aiheuttaa. Torstaina suuressa lehdistötilaisuudessaan presidentti Vladimir Putin sanoi salamyhkäisesti, että Venäjällä on toimintasuunnitelma Kosovon itsenäistymisen varalta , mutta hän ei halunnut paljastaa Venäjän vastatoimien laajuutta.

Varsin ristitriitaisia tietoja on saatu myös siitä, kuinka Kosovon itsenäistyminen vaikuttaa Venäjän tukemien Abhasian ja Etelä-Ossetian itsenäistymispyrkimyksiin Georgiasta. Perjantaina Venäjän ulkoministeriöstä vahvistettiin, ettei Kosovon itsenäistyminen johda kuitenkaan kapinallisalueiden automaattiseen tunnustamiseen.

Lähteet: YLE Uutiset