1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Musta jää jäi vaille palkintoja Berliinissä

Petri Kotwican ohjaama ja käsikirjoittama Musta jää jäi ilman palkintoja Berliinin elokuvajuhlilla. Pääsy kilpasarjaan oli kuitenkin jo saavutus sinänsä, sillä elokuva oli ensimmäinen Berliinissä pääpalkinnosta kilpaillut suomalaiselokuva 18 vuoteen. Viimeksi kilpasarjassa oli mukana Antti Tuurin romaaniin perustuva Talvisota.

kulttuuri

Mustaa jäätä myytiinfestivaalin aikana moniin maihin, muiden muassa Ranskaan ja Venäjälle. Kultaisen karhun saajaksi elokuvaa ei veikkaitu, mutta Outi Mäenpäällä arvioitiin olevan hyvät mahdollisuudet parhaan naisosan palkinnon saajaksi. Festivaalien aikana Mustan jään arvioinut berliiniläinen elokuvakriitikko Knut Elstermann antoi arviossaan suomalaiselokuvalle vain yhden tähden. Elstermannin mukaan elokuvan alku antoi lupauksia bergmannilaisesta kerronnasta, mutta ei lopulta lunastanut lupaustaan.

Petri Kotwican elokuvan muoto oli berliiniläiskriitikon mielestä kunnianhimoinen, mutta hänestä päähenkilöiden, rakkaudesta ja elämästään taistelevien kahden naisen hahmot, hyppelehtivät liikaa humoristisen kepeyden ja syvällisen psykologisuuden välillä.

Kokenut kriitikko muistutti jo etukäteen, ettei festivaalin kilpailusarjan voitto välttämättä merkitse kovinkaan paljon.

- Tiedän tämän kuulostavan kovalta, mutta kilpailusarjassa elokuvat saavat tietysti paljon julkisuutta. Festivaalin jälkeen alkaa taas kova kaupallinen arki. Moni takavuosina Berliinissä palkittu elokuva on painunut unholaan hyvin nopeasti, Elstermann sanoo kritiikissään.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi