1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kosovo julistautui itsenäiseksi (katso video)

Kosovon parlamentti on yksimielisesti julistanut alueen itsenäiseksi Serbiasta. Kymmenet tuhannet lippuja liehuttavat kosovolaiset ovat kerääntyneet Kosovon pääkaupungin Prishtinan kaduille juhlistamaan itsenäisyysjulistusta.

Itsenäisyysjulistuksessa Kosovo lupasi noudattaa YK:n erityislähettilään, presidentti Martti Ahtisaaren suunnitelmaa Kosovon asemasta, joka sisältää tiettyjä rajoituksia. Kosovo tai mikään sen osa ei muun muassa voi liittyä mihinkään toiseen maahan.

Kosovon pääministeri Hashim Thaci sanoi parlamentin istunnossa, että tästä päivästä eteenpäin Kosovo on ylpeä, itsenäinen ja vapaa. Thaci vakuutti puheessaan Kosovon turvaavan kaikkien vähemmistöjen oikeudet. Albaanienemmistöisessä Kosovossa asuu yli 100 000 serbin vähemmistö. Mitrovicassa räjähti kranaatteja Kosovossa Mitrovican kaupungissa on heitetty käsikranaatteja Euroopan unionin ja YK:n käyttämiä rakennuksia kohti Kosovon julistauduttua itsenäiseksi, kertoo uutistoimisto Reuters. Räjähdyksistä ei ilmeisesti ole aiheutunut henkilövahinkoja. Yksi kranaatti räjähti YK:n toimiston lähellä, mutta se ei aiheuttanut merkittävää vahinkoa. EU:n edustajat poistuivat rakennuksesta, johon on majoitettu unionin tulevaa poliisi- ja oikeusoperaatiota valmisteleva ryhmä. Poliisilähteiden mukaan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestölle Etyjille kuuluva auto vahingoittui räjähdyksessä YK:n käyttämällä parkkipaikalla. Mitrovica on jakaantunut albaanien ja serbien asuttamiin alueisiin, mikä tekee kaupungista alttiin levottomuuksille. Naton johtamat rauhanturvajoukot ovat rakentaneet rautalanka- ja betoniesteitä albaanien ja serbien kaupunginosia yhdistävälle sillalle. Kansainvälistä tunnustusta odotetaan Yhdysvaltain ja useimpien EU-maiden odotetaan pian tunnustavan Kosovon itsenäisyyden. Irlannin ulkoministeri Dermot Ahern on jo ilmoittanut, että Irlanti aikoo tunnustaa Kosovon. EU-maista muun muassa Kypros, Romania, Slovakia ja Kreikka sekä Espanja ovat vastustaneet Kosovon yksipuolista itsenäistymistä. Osasyynä on pelko maiden omien separatistialueiden rohkaisemisesta. Tshekin presidentti Vaclav Klaus varoitti televisiohaastattelussa, että Kosovon itsenäisyysjulistus voi käynnistää lumipalloefektin, sillä se on keskeinen muutos Euroopan toisen maailmansodan jälkeiseen kokoonpanoon. Klausin mukaan jotkin osapuolet toisissa valtioissa voivat tajuta, etteivät he tunne oloaan täysin mukavaksi suuressa valtiossa, johon he nyt kuuluvat. Sen sijaan Serbia ja sen tukija Venäjä vastustavat Kosovon itsenäistymistä. Kosovo on ollut YK:n valvonnassa vuodesta 1999, jolloin sotilasliitto Naton pommitukset pakottivat Serbian vetämään joukkonsa itsenäisyyttä tavoittelevasta albaanienemmistöisestä maakunnasta. EU:n odotetaan ottavan alueen hallinnon valvonnan vastaansa YK:lta.