Maailmalla suhtauduttu varovasti Kosovon itsenäisyyteen

Kosovon itsenäisyysjulistus on maailmalla otettu vastaan vielä varovaisissa merkeissä, eivätkä maailman maat eivät olekaan kiirehtineet tunnustamaan Kosovon itsenäisyyttä.

Ulkomaat

Yhdysvallat ilmoittaa panneensa merkille Kosovon itsenäisyysjulistuksen. Maa kehottaa myös kaikkia alueella pysymään rauhallisina. Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Sean McCormack kertoo, että Yhdysvallat pitää tervetulleena Kosovon hallituksen selvää sitoutumista etnisten vähemmistöjen suojelemiseen.

McCormack kertoi myös Yhdysvaltain keskustelevan Kosovon julistuksesta eurooppalaisten liittolaistensa kanssa. Yhdysvaltain julkilausuma asiasta on pikapuoliin.

Tansaniassa vieraileva Yhdysvaltain presidentti George Bush sanoi Yhdysvaltain jatkavan työtä liittolaistensa kanssa varmistaakseen, ettei tilanne johda väkivaltaisuuksiin.

Sotilasliitto Nato ilmoittaa jatkavansa Kosovon kaikkien Kosovon asukkaiden turvallisuuden valvomista tasapuolisella tavalla. Naton pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer kehotti kaikkia osapuolia äärimmäiseen pidättyväisyyteen ja maltillisuuteen. Naton suurlähettiläät tapaavat maanantaina keskustellakseen tilanteesta.

Myös kirkkovaltio Vatikaani on kehottanut osapuolia varovaisuuteen ja välttämään väkivaltaa.

Albaanienemmistöisen Kosovon naapuri Albania toivottaa Kosovon itsenäisyysjulistuksen tervetulleeksi. Pääministeri Sali Berisha sanoi, että 17. helmikuuta jää historiaan Kosovon uudelleensyntymisen päivänä. Berishan mukaan Kosovon itsenäisyys tekee Balkanista vapaamman ja vakaamman kuin koskaan.

EU kehottaa maltillisuuteen Euroopan unionin ulkopoliittinen edustaja Javier Solana sanoi olevansa yhteyksissä alueen johtajiin painottaakseen näille vakauden tärkeyttä. Solana sanoi olevansa varma, että Kosovon johtajat ovat velvollisuuksiensa tasalla tällä ratkaisevan tärkeällä hetkellä. Unionin puheenjohtajamaa Slovenia on kehottanut kaikkia osapuolia käyttäytymään vastuullisesti ja välttämään väkivaltaa. Slovenian pääministeri Janez Jansa sanoi, ettei Kosovon itsenäisyysjulistus ollut yllätys ja se tuli vasta, kun kaikki mahdollisuudet neuvotellun ratkaisun löytämiseen olivat loppuneet. Oman itsenäisyysjulistuksensa vuonna 1991 antanut Slovenia onnistui irrottautumaan Jugoslaviasta vähäisten taisteluiden jälkeen. Slovenia haki EU-jäsenyyttä ensimmäisenä entisen Jugoslavian valtioista. Britannia kutsuu Kosovon itsenäisyysjulistusta tärkeäksi kehitykseksi, Britannian ulkoministeriön tiedottaja sanoo. Britannia antaa täyden lausunnon vasta maanantaina, jolloin EU:n ulkoministerit kokoontuvat Brysselissä. Myös Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier kehotti kaikkia osapuolia tyyneyteen ja maltillisuuteen lähipäivinä. Steinmeierin toimiston tiedotteen mukaan Saksan ulkoministeri keskusteli Serbian ja Slovenian kollegoidensa kanssa ja kaikki olivat olleet yhtä mieltä siitä, että Balkanin vakauden säilyttäminen on ensisijaista. Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt sanoi, ettei tunnustamisessa ole kyse kilpajuoksusta. Kyse on vakauden aikaansaamisesta hyvin räjähdysherkällä alueella, Bildt muistutti. EU:n ulkoministerit koolla maanantaina

Euroopan unionin ulkoministerit tapaavat maanantaina Brysselissä keskustellakseen Kosovon itsenäisyysjulistuksesta. Britannia on aiemmin ilmaissut olevansa halukas tunnustamaan itsenäisen Kosovon ja sen odotetaan tukevan Kosovon itsenäisyyttä maanantaina.

Euroopan unioni ei aio tunnustaa Kosovoa vaan Kosovon tunnustustamisesta päättää jokainen jäsenmaa itse.

Sen sijaan Slovakia ei aio tunnustaa Kosovoa ainakaan tässä vaiheessa. EU-maista muun muassa myös Kypros, Romania ja Kreikka sekä Espanja ovat vastustaneet Kosovon yksipuolista itsenäistymistä. Osasyynä on pelko maiden omien separatistialueiden rohkaisemisesta.

Serbia ja Venäjä vastustavat kiivaasti Kosovon itsenäisyyttä. Molemmat maat ovat tyrmänneet itsenäisyysjulistuksen.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, YLE Uutiset