1. yle.fi
  2. Uutiset

Oscar-ehdokkaat eivät ole katsojien suosikkeja

Tämän vuoden Oscar-ehdokkaat eivät ole menestyneet elokuvateatterien lippuluukuilla. Parhaan elokuvan palkinnosta kilpailevista elokuvista menestyksekkäin on ollut Juno. Teiniraskaudesta kertova elokuva on tuottanut Yhdysvalloissa 120 miljoonaa dollaria eli noin 82 miljoonaa euroa.

viihde

Pienen budjetin elokuvaksi elokuvan suosio on ollut hyvä, mutta myynti on kaukana esimerkiksi Hämähäkkimies 3:n, Shrek Kolmannen ja Transformersin tuotoista. Ne kaikki ovat pääseet yli 300 miljoonan dollarin eli yli 200 miljoonan euron tuottoihin Yhdysvalloissa.

Vaikka kriiitikoiden ja yleisön suosio ei käy yksiin, Oscar-ehdokkuus on elokuville varsin tuottoisaa. Parhaan elokuvan ehdokuuden on laskettu lisäävän lippumyyntiä 11 miljoonalla dollarilla eli 7,5 miljoonaa eurolla. Myös DVD-myynti kasvaa keskimäärin saman verran.

Piristynyt myynti tuo merkittäviä lisätuottoja Oscar-ehdokkuuksia tavoitteleville "vakaville" elokuville, jotka tehdään usein suhteellisen pienellä budjetilla. Laatuelokuvat tulevat teattereihin yleensä loppuvuodesta, jotta ne pysyisivät Oscareista äänestävien mielessä. Näin ne ovat myös teatterilevityksessä vielä Oscar-ehdokkuuksien julkistamisen aikaan.

Lähteet: dpa

Lue seuraavaksi