1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kiina häätää Mikki Hiiren ja Paavo Pesusienen tv:n parhailta paikoilta

Ulkomaiset piirroshahmot joutuvat väistymään Kiinan television parhaimmilta paikoilta kiinalaishahmojen hyväksi. Viranomaiset ovat pidentäneet Väiski Vemmelsäären, Kivisten ja Sorasten ja muun vieraan piirrosväen esiintymiskieltoa suosituimpaan katseluaikaan.

kulttuuri

Kiinan radio-, elokuva- ja tv-hallinnon päätöksen mukaan ulkomaiset piirroshahmot ovat toukokuusta alkaen pannassa televisiossa klo 17:stä klo 21:een. Kielto ei ole uusi mutta se pidentää aikaa, jolloin vain kiinalaisilla piirroshahmoilla on asiaa televisioon.

Lisäksi tv-kanavien on pidettävä huolta siitä, että kotimaisten ja ulkomaisten piirrosohjelmien määrä on seitsemän suhteessa kolmeen.

Viranomaiset perustelevat päätöstä tuella kotimaisille piirrosohjelmille. Heidän mukaansa jo aiempi päätös lisäsi kotimaista piirrosohjelmatuotantoa viime vuonna lähes neljänneksellä. Ensimmäiset rajoitukset annettiin toissa syksynä.

Ulkomaiset, etenkin japanilaiset, piirroshahmot olivat sitä ennen saaneet Kiinassa sekä runsaasti lisää tv-aikaa että paljon innokkaita lapsikatsojia. Kiina on yrittänyt vastata omilla hahmoilla, muun muassa tiedettä opettavalla Sinisellä Kissalla eli Lan Maolla.

Viime viikolla Kiinan viranomaiset ilmoittivat, ettei kummituksilla, hirviöillä ja muilla pelkästään kauhistuttaviksi tarkoitetuilla hahmoilla ole asiaa Kiinan tv-kanaville. Päätöksen herättämän kritiikin vuoksi kieltoa höllennettiin niin, että yliluonnollisia hahmoja sisältävät kiinalaisklassikot ja Harri Potterin tapaiset elokuvat saavat poikkeusluvan.

Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi