1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Pompidou-keskuksen arkkitehti piirtää Ateenan oopperatalon

Ateenan uuden opperatalon suunnittelijaksi on valittu italialainen arkkitehti Renzo Piano. Hänen kynästään on myös Pariisin Pompidou-keskus, jossa sijaitsee Ranskan modernin taiteen museo, suurkirjasto ja musiikintutkimuslaitos.

Myös Ateenaan, Faliron ranta-alueelle nousee oopperatalon lisäksi laaja kulttuurikeskus. 17 hehtaarin alueelle sijoitetaan muun muassa Kreikan kansalliskirjasto. Paikalta puretaan Ateenan vuoden 2004 olympialaisia varten rakennettu hevosrata.

Piano sanoo sanoo suunnittelevansa keskuksen, joka "elää ja hengittää puhdasta ilmaa ja terveyttä". Hän sanoo pitäneensä aina Kreikan kirkkaasta valosta ja elävistä tuulista.

70-vuotias Piano on nykyarkkitehtuurin suurimpia nimiä. Hän voitti vuonna 1998 Pritzkerin palkinnon, jota pidetään arkkitehtuurin Nobelina. Yhdysvaltain arkkitehtiliitto palkitsi hänet tänä vuonna kultamitalilla. Perusteena oli hänen pysyvä vaikutuksensa arkkitehtuurin teoriaan ja käytäntöön.

Pompidou-keskus on Pianon kuuluisin työ. Hän vastasi sen arkkitehtuurista yhdessä englantilaisen Richard Rogersin kanssa.

Piano on suunnitellut myös useita muita museoita ja laatinut muun muassa Berliinin Potsdamer Platzin yleissuunnitelman. Hän on myös piirtänyt osan moderneista rakennuksista, jotka nousivat toisen maailmansodan jättömaalle Berliinin sydämeen kaupungin yhdistyttyä.

Pianon uusin työ on San Franciscon luonnontieteellinen museo. Seuraavaksi alkaa nousta 310 metriä korkea luksuspilvenpiirtäjä Lontooseen. Pianon ansiolistalla on myös muun muassa kirkkoja, jalkapallostadioneita ja siltoja.

Ateenan oopperakeskuksen rahoittaa edesmenneen laivanvarustaja Stavros Niarchosin säätiö. Hankkeen hinnaksi arvioidaan noin 300 miljoonaa euroa.

AP, AFP, YLE Uutiset