1. yle.fi
  2. Uutiset

USA:n asuntoluottokriisissä muhii uusi pommi

Maailman pankkijärjestelmää ravistellut Yhdysvaltain asuntoluottokriisi voi levitä uusille aloille. Pankkeja, kuntia ja kaupunkeja uhkaa joukkovelkakirjojen arvonlaskun tuoma rahoitusongelma.

talous

Kuntien ja pankkien rahaongelma muhii siinä, että niiden tulonlähteinään käyttämien joukkovelkakirjojen arvo uhkaa laskea.

Käytännössä ostaja voi varmistaa velkakirjan tuoton vakuuttamalla sen. Joukkovelkakirjojen vakuutuksia hoitaa tietty, erikoistunut vakuutuslaitosten ryhmä, kertoo ei-kaupallinen radiokanava National Public Radio (NPR).

Velkakirjojen vakuuttaminen on kauan ollut hyvin vähäriskistä liiketoimintaa, mutta muutama vuosi sitten vakuutusyhtiöt halusivat kasvattaa voittojaan ja menivät mukaan suuren riskin asuntoluottobisnekseen.

Nyt, kun riskit ovat toteutuneet, velkakirjavakuuttajat ovat vaikeuksissa. Ne itse ovat kärsineet tappioita, mutta samalla niiden kyky hoitaa vakuutusvelvoitteitaan on heikentynyt. Pankit ovat olleet haluttomia myöntämään niille uutta velkaa.

Yritysten tilaa arvioivat luottoluokituslaitokset tekevät muutaman viikon sisällä päätöksen, lasketaanko velkakirjavakuuttajien luottoluokitusta. Jos niin käy, vaikuttaa se talouteen monin tavoin. Sijoittajien ostamien joukkovelkakirjojen arvo laskee ja velkakirjat muuttuvat vähemmän houkutteleviksi sijoituskohteiksi. Sitä kautta kaupunkien ja kuntien on samalla vaikeampi saada rahoitusta, jolla ne hoitavat yhteiskunnallisia tehtäviään, kertoo National Public Radio.

YLE Uutiset

Lue seuraavaksi