1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suomalaisia säveliä mukana Oscar-juhlassa

Suomi on mukana maanantain vastaisena yönä pidettävässä Oscar-gaalassa: parhaimmaksi ulkomaiseksi elokuvaksi on ehdolla kazakstanilainen Mongol, johon musiikin on säveltänyt Tuomas Kantelinen.

kulttuuri

Elokuva kertoo Mongolian suuren johtajan Tshingis-kaanin kasvutarinan. Kantelisen mukaan kyseessä on iso eeppinen tarina, jossa on myös isoa eeppistä musiikkia. Kantelinen kuvaa musiikkia miehekkääksi.

Musiikki nauhoitettiin Pietarissa sinfoniaorkesterin kanssa ja mukana oli myös mongolialaisia kansanmuusikoita. Säveltäjäksi Kantelinen päätyi sattumalta, kun elokuvan ohjaaja oli kuullut hänen musiikkiaan Äideistä parhain ja Lupaus -elokuvissa. Kantelisen musiikki on isossa osassa myös vastikään Suomen-ensi-iltansa saaneessa ruotsalaisessa Arn - Temppeliritari -elokuvassa. Kantelinen säveltää parhaillaan musiikkia elokuvan jatko-osaan. Mongol-elokuvan Oscar-ehdokkuus on nostanut Kazakstanin suuren yleisön tietouteen, ja oman osansa juhlahumusta on Kantelisen mukaan saanut myös Suomi. - Ohjaaja Sergei Bodrov painottaa joka välissä, että tässä on suomalainen säveltäjä, kuunnelkaapas musiikkia. Ei muuta kuin sinivalkoista lippua punaiselle matolle, siitä tässä nyt on kysymys, Kantelinen hehkuttaa. Kantelinen uskoo elokuvan menestymismahdollisuuksiin: hän ennustaa Mongolin sijoittuvan parhaan ulkomaisen elokuvan sarjassa ensimmäiseksi tai toiseksi.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi