Kosovo yhä karvas pala serbeille

Serbit tukijoineen ovat jatkaneet mielenosoituksia Kosovon viikon ajan kestänyttä itsenäisyyttä vastaan.

Kosovon jakautuneessa Mitrovican kaupungissa tuhatkunta mielenosoittajaa piti lyhyehkön joukkokokouksen, jossa belgradilainen rockyhtye soitti presidentti Vladimir Putinin julisteella koristetulla lavalla. Serbien kantamissa kylteissä pyydettiin Venäjältä apua "laitonta" itsenäisyysjulistusta vastaan.

Serbia ja Venäjä eivät ole aikeissakaan tunnustaa Kosovon itsenäisyyttä. Niiden mielestä Kosovon irtautuminen Serbiasta rikkoo kansainvälistä lakia.

Serbit järjestivät sunnuntaina mielenosoituksia myös Euroopan suurkaupungeissa. Genevessä väki kokoontui YK:n toimistojen ja Brysselissä EU:n tilojen edustalle.

Wienissä koolla oli noin 5 000 mielenosoittajaa, joista pieni osa poltti Yhdysvaltain lippuja ja purkautui riehumaan ympäri kaupunkia. Kaksi poliisia loukkaantui ja neljä ihmistä pidätettiin, viranomaiset kertoivat.

YK ja EU ovat turvallisuussyistä vetäneet albanialaiset työntekijänsä pois erilaisista tehtävistään Kosovon serbienemmistöisestä pohjoisosasta. Serbia puolestaan on kutsunut kotiin lähettiläänsä kaikista maista, jotka ovat tunnustaneet itsenäisen Kosovon.

Samalla väittely Yhdysvaltain Belgradin-lähetystölle torstaina tehdyn hyökkäyksen ympärillä jatkuu. Yhdysvallat ja YK ovat ilmaisseet huolensa lähetystöjen turvallisuudesta, ja sunnuntaina Yhdysvaltain suurlähettiläs vaati tiukkasanaisesti Belgradia tuomitsemaan väkivaltaisuudet.

Tähän asti serbihallituksen reaktiot ovat jääneet puolinaisiksi. Pääministeri Vojislav Kostunican kanslia kehotti kansalaisia pitäytymään väkivallasta, mutta ei varsinaisesti tuominnut "huligaaneja". Valtalehti Novosti tuntui ottavan likimain hyväksyvän kannan yhden ihmisuhrin vaatineeseen lähetystöpaloon.

- Sitä eivät sytyttäneet tuleen serbinationalistit, kuten joissakin tiedotusvälineissä on kerrottu; sen sytytti tuleen amerikkalaisuus ja nykypäivän fasismi, lehti muotoili artikkelissaan.

- Kenelläkään ei ole oikeutta yhdistää kansan sisään kasvanutta vihaa huliganismiin, Novosti väitti edelleen.