Länsimaiset varustamot vievät ympäristöjätteitä Pakistaniin

Länsimaiset laivavarustamot vievät edelleenkin, kansainvälisistä sopimuksista huolimatta, myrkyllisiä ympäristöjätteitä Aasian köyhiin maihin, muun muassa Pakistaniin.

luonto

Esimerkiksi Gadanin jättiläismäisestä laivapurkaamosta Arabianmeren rannalta Pakistanista löytyy kemikaaleja, PCB:tä, asbestia ja loputtomasti erilaisia ympäristömyrkkyjä.

Gadanissa on purettu tankkereita jo kolmisenkymmentä vuotta. Baselin sopimus kieltää teollisuusmaita viemästä laivoja romutettaviksi köyhiin maihin. Tätä sääntöä on helppo kiertää. Muutamaa ranskalaista ja englantilaista kohutapahtumaa lukuunottamatta, ongelmasta on mieluusti vaiettu.

Levoton ja rutiköyhä Pakistan painii niin isojen ongelmien kanssa, että ympäristöasiat eivät ole päällimmäisenä mielessä. Ja toisekseen, työvoima on melkein ilmaista.

Tavallinen työntekijä tienaa alle kolme euroa päivässä. Alkeellisilla välineillä tehtävä työ on hengenvaarallista, minkäänlaisia vakuutuksia ei ole. Sen sijaan myrkkyjen päivittäisestä käsittelystä seuraa syöpää, tuberkuloosia, hepatiittia, keltatautia ja monia muita sairauksia.

Ongelmat ovat tiedossa, ratkaisut eivät. Pakistanin suurimman päivälehden ympäristötoimittaja saa vapaasti raportoida asiasta, mutta suuri yleisö ei tiedoista hetkahda.

- Maan eliitti tietää asiasta, mutta vähät välittää siitä. Poliitikot taas haluavat vain jatkaa bisneksen tekemistä. On turhauttavaa kirjoittaa koko ajan samasta aiheesta ja huomata, että sillä ei ole mitään vaikutusta, ympäristötoimittaja Bhagwandas kertoi YLE Uutisille.

Laivapurkaamojen ympäristöhaitat ovat siitä harvinaisia, että suurudestaan huolimatta ne jäävät usein paikallisiksi.

Lähteet: YLE Uutiset