Kambodzhan punakhmerien vankilanjohtaja palasi rikospaikalle

Kambodzhassa ihmisoikeusrikoksista syytetty punakhmerien entinen komentaja on palannut ensimmäistä kertaa johtamaansa vankilaan.

Ulkomaat

Vierailun tarkoituksena on pyrkiä selvittämään tapahtumien kulkua pahamaineisessa Tuol Slengin vankilassa 1970-luvun lopulla, jolloin syytetty Kaing Guek Eav eli Duch oli vankilassa johtajana.

Tuol Slengissä eli S-21:ssä arvioidaan olleen punakhmerien aikaan 14 000 - 16 000 vankia, joista vain muutama jäi henkiin. Nykyään Tuol Slengin vankila toimii punakhmerien hirmuvallasta kertovana museona. Vankilakäynti on osa YK:n ja Kambodzhan yhteisen punakhmer-tuomioistuimen oikeusprosessia. Duch on yksi niistä viidestä punakhmerien johtajasta, jotka on pidätetty ja asetettu syytteeseen tuomioistuimessa. Duchia on käytetty myös pääkaupungin Phnom Penhin liepeillä kuolemankenttinä tunnetussa Choeung Ekissä, jonne muun muassa Tuol Slengin vankeja vietiin teloitettavaksi. Vankilakäynnillä on mukana tuomioistuimen edustajien lisäksi myös julmuuksista hengissä selvinneitä. Punakhmerien valtakauden aikana vuosina 1975 - 1979 noin 1,7 miljoonan kambodzhalaisen on arvioitu kuolleen nälkään, tauteihin, pakkotyöhön ja teloituksiin. Varsinaisten oikeudenkäyntien punakhmer-johtajia vastaan on määrä alkaa kesällä. Reuters, DPA