Enää muutama prosentti tv-talouksista ilman digisovitinta

Liikenne- ja viestintäministeriön arvion mukaan noin viisi prosenttia tv:n omistavista kotitalouksista elää vielä ilman digisovitinta. Digiboksien ja digitelevisioiden kauppa on käynyt vilkkaana viime viikkoina, sillä analogiset lähetykset päättyvät myös kaapeli-tv-verkossa.

Kotimaa

Ministeriön projektipäällikön Tauno Äijälän laskelma tarkoittaa, että sovitinta vailla on runsas 100 000 television omistavaa kotitaloutta.

- Osa noista kodeista on kuitenkin 15 - 25-vuotiaiden yksin asuvien talouksia, joissa varsinainen katselulaite on ja tulee jatkossa olemaan tietokone. Niinpä tv:n omistavissa kotitalouksissa ei tulla sadan prosentin digipeittoon pääsemäänkään, Äijälä toteaa. Tilastokeskuksen tuoreimpien tilastojen mukaan helmikuun puolivälissä ilman digisovitinta oli vielä yli 200 000 tv-taloutta. Moni on siis hankkinut digisovittimen aivan viime tingassa. Elektroniikkahyllyillä vilkasta Kaupan edustajat ovat todistaneet kiivasta myyntiä analogisten kaapelilähetysten päättymisen lähestyessä. - Väitän, että tammi-helmikuussa on myyty yli 200 000 digisovitinta. Toki on vaikeaa arvioida, mikä osa näistä on mennyt entuudestaan boksittomiin talouksiin, Kari Karipuu Kodintekniikka-alan tiedotusfoorumista sanoo. Ministeriön mukaan kokonaistilanne sovittimen hankkineista avautuu kunnolla kevään mittaan. Perjantaina ehkä viimeinen analoginen kaapeli-tv-päivä

Kaapeli-tv-verkko siirtyy digitaalisiin televisiolähetyksiin lauantaiaamuna. Kaikki kaapelitelevisioyhtiöt eivät kuitenkaan noudata ilmoitettua aikataulua.

Esimerkiksi Vaasan Läänin Puhelin VLP siirtyy digitaaliseen aikaan jo perjantaina. DNA:n ja Soneran kaapeliverkoissa muutos on ohi vasta maanantaina. Moni yhtiö haluaa ajoittaa vaihdon arkipäivälle.

Lähteet: YLE Uutiset