1. yle.fi
  2. Uutiset

Mannerheim-animaation tekijälle tappouhkauksia

Kohua aiheittaneen Mannerheim-nukke-elokuvan tekijä Katariina Lillqvist arvioi työnsä herättämiä sensuurivaatimuksia riemastuttavaksi saavutukseksi nukkeanimaatiolle. Mannerheimin perinnesäätiön - "oikeistovallan pönäkän perinnelinnakkeen" - vaatimaa sensuuria Lillqvist vertaa fundamentalistisen islamistivaltion sensuuriin.

kulttuuri

Lillqvist kertoo saaneensa kahdessa vuorokaudessa yli sata puhelinsoittoa. Suurin osa on ollut riemastuneita yhteenottoja muun muassa työväenliikkeen veteraaneilta, mutta joukossa on ollut myös tappouhkauksia ja perheen uhkailua, Lillqvist kertoo.

Hän sanoo olevansa ylpeä Uralin perhonen -elokuvasta ja kieltäytyvänsä nöyristelemästä. Hän korostaa YLE TV1:n ja Suomen elokuvasäätiön hyväksyneen käsikirjoituksen, josta ei hänen mukaansa ole poikettu piiruakaan. Lillqvistin ja Hannu Salaman kirjoittamaan kuunnelmaan perustuva, kansalaissotaan sijoittuva Uralin perhonen on herännyt kohua ennen muuta siksi, että se kuvaa marsalkka Mannerheimin homoseksuaalina. Ennen elokuvaversiota Uralin perhonen on nähty myös teatterissa, kansalaissodan aidoilla tapahtumapaikoilla Tampereen Pispalassa vuonna 2006.

20 minuutin mittaisen elokuvan ensi-ilta on Tampereen filmifestivaaleilla ensi perjantaina.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi